apa pendapat mommies,slhke sye

smlm husband tnye nak x hntr anak kejap dkt mak dia ,then we both spend time together kejap,sehari tu,plg2 gi makan. I dgn mertua I bru jek gaduh besar smpai thp I susah nk maafkan apa family die bt. but one day tokwan die tenat,and I bg tokwan die jumpa cicit. jdinya mertua I mcm rse cool down sikit bab pergaduhan hari tu,tp hati I Masih sakit ...dgn semuanya...bile teringat,I sllu kwl diri drpd bersedih lama2 ...Cuba lupekan tp still sllu tringt. tp jujur di sudut hati I dah cool down jugak,cume perit utk berhubung balik,rasa mcm lebih baik x berhubung.nak jmpe cucu pun jmpe bg ayah die bwk kejap jek lah sbb nnti insyaAllah pindah rumah dkt dgn mereka jugak. anak pun nyusu badan,x kan tibe2 sye nk campur sbb nak dating berdua ngan suami? Dan sye risau nak letak anak dkt org takut anak jauh Dr sye ke apa ke , tp senanye sye lg selesa kalau letak dkt family sye tp dorang jauh.family sye pun bukannye ade contoh Suri tauladan baik sgt smpai sye rse mereka LG layak jaga anak sye. due2 family lebig kurang jek ada baik buruk. is it my phobia of losing my baby or is it just fine for a mom to decide this? for me,my baby x pernah kacau waktu berdua kami masa jln2. otak sye x tenang bile baby x dek dpn mata... Dan sye tahu husband setia walaupun sye x kan pernah stuju psl bnde ni,cuma Sye kesian mungkin die nak sgt dating berdua. tp dlm otak sye die plan nk sye ngan mak die ok balik n mak die bleh jmpe cucu die. 🙂 once my baby dh bottle fed senanglah org nk bwk anak I sana sini,tu yg I takut. takut org suke2 plan nk bwk anak I sana sini.

14 Balas

For me dating dgn anak or dating tanpa anak feeling dia sgt lain. Dua2 tu pun best. Berdua you boleh bermanjaan gila2 & focus on you & your husb nk berpeluk berpimpin bertepuk tampar. Tak keribut nk urus anak. Kalau ada anak pun best je boleh tgk teletah anak cuma ada job scopes tambahan la nk kena fikir makan, pakai & tantrum dia yg unexpected tu. But bear in mind the rules nk keluar dating berdua: 1. Anak kena pandai minum botol, susu tu tak perlu fm pun boleh je marmet/pump or if takda pump boleh je sewa pump sehari rm10 or more. Buat stock siap2. 2. Anak tak takut orang 3. Anak dalam penjagaan orang2 yg hubungannya baik dgn you. Kalau hubungan tu tak baik, kita pun tak tenang nk dating. Tp kalau nk husnudzon pun boleh since tu cucu kandung mil kan but you know her better. 4. You kena rest your mind utk tak fikirkan anak 24/7 time dating. Nanti boring husband you yg you ashik fikir anak. And if tak letak kt mil & hire nanny, you kena percayakan nanny tu & doa yg baik2 moga anak dlm lindungan Allah swt Bukan nk kata keluar berdua dgn suami tanpa anak tu parents yg selfish ye. It’s good for your mental health trust me. In fact, i salute dgn your husband cos nk buat camni. Many husbands pandang remeh bab ‘us time’ ni. Husband i selalu juga buat & I’m absolutely a happy mom, a happy wife. And… i kalau lepas us time dgn husband kan, next month wajib check upt. You know why 😆

Saya pun ada isu dgn mertua. Pernah gaduh besar sampai tahap suami masuk hospital sebab kena pukul + gaduh teruk dgn mak nye. (malam raya ya). Then, anak sulung saya berak cirit berdarah sebab ipar bagi makanan basi. Lepas je situasi tu, saya kena anxiety teruk sampai tahap susah nak tido malam Dan fokus keje dekat ofis. (masa ni PJJ dgn husb). Saya pun tekad utk block number family In law. Dah masuk setahun block. Nampak kami ni macam anak derhaka. Takpe. Tak kesah pun. Org luar tak mengalami. Time raya kami balik je cuma x rancak borak. (setahun sekali je balik). Betul kata sis, kita boleh cool down tapi nak betul betul melupakan tu SUSAH ye. Alhamdulillah husb sangat sangat memahami saya. Dia tak pernah paksa pun saya berbaik dgn family nya. Dia kata takpe., take your time. Utk me time pula, kami sepakat utk anak yg umur 3tahun dan 1 tahun ni, kami bawak jela pegi mana mana pun. Me time jela dgn anak anak. Even family saya baik dan boleh jaga pun, kami xde suruh jaga anak anak pun. Jadi apa apa kt anak biar depan mata kami. Itu cara kami laa. Kadang kalau rasa nak berdua pun, malam weekend bila anak dh tido, kami buat la megi ke, goreng fries ke, kopi ke, duduk dekat meja makan, tgk movie atau sembang kosong. Sekadar share je ye... 😊

Anak sendiri mmglah nak dekat ngan kite. Sy pun fully breastfeed mmg xleh lekang dan xnak lekang. Sy dlm hati mmg happy sbb xde orang boleh bawak anak sy sana sini sbb breasefeed direct. Dulu MIl pun ade rungut pasal hal ini sbb dia xdpt bak bawak baby kluar tanpa saya. Masa sy tengah pantang pun dia sibuk suruh husband bawak anak pi jln jln tanpa sy sbb sy ckp sy nak rehat kat rumah jer tp dia nak gi shopping. Pada sy klau sis xsedap hati bagi MIL jaga baik jgn. Klau keluar ngan husband pun nanti dlm otak asyik pikir yg bukan2. Mana ade mood. Last klau ade pape jadi kat anak nanti nak bilang kat sapa. Nak salahkan husband pulak dah nanti bila gaduh sbb depa nak berdating padahal kita nak bawak anak dia yg soh hantar kat MIL. Jgn buat gaduh suami isteri sbb orang lain pulak. Not worth it.

your feelings are valid. normal je mak rasa susah nak berenggang dengan anak, especially if anak tu selama ni BF. tapi kalau suami betul2 nak, seeloknya tunaikan lah hajat dia tu. tak sure jatuh hukum wajib ikut atau tak. sebab benda tak bercanggah dgn syarak tapi suami tak "suruh" juga kan. bab susu tak ada masalah, boleh je pam buat stok untuk tinggal dengan anyone yg korang decide to let babysit tu. faham sangat bab terasa dengan mertua tu huhu. moga semua yg terlibat cepat lembut hati & sis jumpa jalan terbaik untuk semua.

sy pun mcm tu . wlaupun hubungan sy dgn mertua nampak baik tpi tiap kata2 dia penuh perlian🥲 dulu time anak saya bru msuk 3bln dy nk amik anak sy bwak balik umah dy . dy ckp adk ipar nk main . kita ni dh lh dlm pantang czer, anak baru sorang ni je . dy ckap ni klau anak tak breastfeed dh amik anak je . xnk ibu dy ... lpastu duk suruh ajar anak mnum botol, dy suruh pam je susu ajar anak mnum botol . tpi Alhamdulillah anak sy reject botol sy xpyh jauh2 dri anak

Kalau sy prefer ambil pengasuh by hour dari hantar pd both family. Sebab saya taknak terhutang budi. Tapi setakat ni, anak sulung dh 6y, kedua dh 2y7m, mmg kitorg angkut je pg mana2. Hectic tu mmg hectic. Tp kitorg lagi happy keluar jalan2 dgn anak2. Dari baby sampai sekarang, Alhamdulillah habis dh round satu malaysia sama2 dgn anak2. Sebab kitorg parent yg ada separation anxiety dgn anak2. Tak blh anak2 takde depan mata. Hahahah

xnk htr kt dua2 family, upah sitly or kiddocare jaga. 4 jam baru rm90 not inc transport tp still berbaloi sbb dyeorg buat aktiviti dgn anak, tahu cpr ape sume. book 3 4 hari awal boleh dpt murah. dload app kiddocare every month ade voucher promo. so xdela gaduh2 huhu. but ade masa u kena consider suami jgk. sbb hidup ni bkn anak semata bkn suami semata. dua2 kena balance. we time tu perlu sbnrnya.

Tak salah sis. Anak kita, kita je tahu apa yg terbaik. Kalau rasa taknak bagi, tk payah bagi since mmg anak fully breastfeed kan. Saya pun pernah ada dlm situasi sis, lepastu end up skrg lebih tenang sbb tk berhubung langsung dengan diaorg. Kita je tahu apa yg terbaik, yg lain ketepikan je. Paling penting, anak kita selamat & ibu pun tenang 😊

jdi mak2 ni mmg mudah overthingking n sensitif ..tak salah pon awk rasa ...lebih baik awk rse bgitu dri awk mnyesal ... spend time tk smstinya kene tanpa ank ...sy dan suami jnis apa2 dahulukan ank ..kalau nk kluar berjalan pon kami pkir sbb nk kluar bwak ank jalan sbb kesian dia bosan kt rumah jee ...kt rumah pon kami spend time tgok movie, main game, borak isu semasa ...

for me, better sis settle kn dlm hati sis dlu.. slagi sis rse x tenang better jgn hantar kt mntua.. bkn nak hasut, tp x ke pelik klu dlm hati mcm2 rse tp pde mse yg sme mintak tlg mntua jge kn anak kte plak? bab anak tu Yes, walau sekelam kabut mne pun, sye rela anak dpn mte.. hsband pn bg kerjasama baik ble klua ngn anak.. so ok je klu nk klua skali anak..