Bersalin tanpa epidural

Hi ibu2..sy nak tnya pengalaman ibu yg bersalin secara normal tanpa epidural..sakit masa contraction tu terlalu sakit ke? Masa nak push, lagi sakit dr contraction atau dah kurg? Sy plan xnak ambil epidural kalau dpt lahir secara normal, tp sy takut x tahan sakit sbb x tahu sakitnya mcm mna..terima kasih pada sudi share pengalaman ☺️ #firstmom #ingintahu

19 Balas

Assalamualaikum, hai sis.. tahniah 🌹 Setiap orang tak sama tahap ketahanan dan penerimaan sakit macam mana 🥰. Kalau saya, anak sulung sy bersalin pramatang sebab sy x perasan sy sdg sakit contraction, ke hospital asbab bleeding.. rupanya dah on labour, 33 weeks bersalin pramatang. Anak 2nd pun saya tak perasan saya contraction, cuma rasa tak sedap hati dan rasa tak selesa perut rasa mcm kenyang dan juga lapar dalam waktu serentak. So saya mandi, saya makan. Masih lagi rasa tak selesa perut so terus ke hospital. Sampai hospital rupanya dah 8cm. Ini pengalaman saya sendiri, waktu nak push baby tu (10cm), waktu tu rasa urge nak buang air besar (meneran) sangat2, cuma dari segi rasa contraction tu saya tak pasti nak kata mcmana 😅 Apa pun all the best sis, dan ikut kata hati sis ya (bak kata doc, kata hati seorang ibu). Ikut badan sendiri juga, tak ada salah tak ada yg betul kalau utk kebaikan dan kesihatan mental fizikal sendiri 🥰