Bersalin tanpa epidural

Hi ibu2..sy nak tnya pengalaman ibu yg bersalin secara normal tanpa epidural..sakit masa contraction tu terlalu sakit ke? Masa nak push, lagi sakit dr contraction atau dah kurg? Sy plan xnak ambil epidural kalau dpt lahir secara normal, tp sy takut x tahan sakit sbb x tahu sakitnya mcm mna..terima kasih pada sudi share pengalaman ☺️ #firstmom #ingintahu

19 Balas

x tahu nk jawab mcm mana sbb setiap org x sama badannya untuk kesakitan ada kata sakit tang tu ada yg sakit tang ni.. yg pasti sakit contraction mmang sgt² sakit bg sy serupa nk putus pinggang.. tp sabar ckitlh bg ibu yg 1st bersalin normal doktor akan gunting kt bawah tu sbb belum ada laluan lg jd tahan ckitlh waktu kena jahit tu..

sy ikut nasib. bulan depan due . kalau Allah permudahkan, skit contraction lpastu lancar trus beranak Alhamdulillah,takde laa nk epidural. tp kalau x sy ikut je mana2 yg dr sarankan. walaupun sy xtahu sakit branak tu mcm mana. skit segugut pon xboleh nk bayang sbb xpernah kena . sy get ready dan layan jela apa2 pun.. asalkan bby selamat

saya epidural tak laku sis.sakit contraction jd dua kali ganda cuma time teran je tak rasa apa.hbis bersalin smpai mengandung anak second sakit tulang blkg x yh ckp la.Anak second decide tak nak ambik tp kt labour room dekat 8 jam.Tu pun cuma ambik bius tahan sakit.lepaa cucuk x rasa apa siap boleh bantai tido.

pada saya contraction xsakit sgt2. saya pon lupa da mcm mana sakit contraction walaupon 3 hari layan contraction sbb kene induce. yg sakit masa kene gunting. ni nak beranak kali kedua, takut kene gunting je 🥲🥲

org kata beranak normal lg kurang sakit dr induce. saya dapat bersakin normal tanpa induce dh bersyukur sangat dahh. sbb baby first induce memang sakit sangat.

skrang 37week tengah tunggu tanda2 nk beranak memang tknak amik epidural moga allah permudahkan urusan bersalin kita nanti

Contraction sgt222.. Sakit sis... Sy sgt2 fobia.. Pregnent ank ke2 ni sy operate saja....

sakit contraction bukan main tapi worth it bila tengok baby sendiri keluar hehhehe

1 lagi.. Apa persediaan mental erh sebab bersalin suami tak boleh teman 😭😭