makan salad

Hi ibu2..Soalan saya, bolehka ibu mgandung makan salad iaitu sayur salad, timun, lobak, dan tomato yg mentah dicampur dgn mayonis dan jg dressing salad tu.. Sbb sy suka makan salad tp sy ada baca xble mkn mknn mentah2 smasa hamil..

7 Balas

sayur2 xape klu makan mentah lagi bagus rasanya sbb nutrients dlm tu msih ade.klu masak kdg2 kite terlebih masak hbs hilang semua khasiat dlm syur.. Cume kene basuh bersih2.. Yg xboleh tu makanan mcm daging, ayam, telur tu kene masak betul2 xboleh mkn sparuh masak..

X blh ke!!???....sy awal2 hamil2 lg mengidam nak mkan salad sayur, kebetulan masa to kat KLCC, bahagian bawahkn ada jual salad sayur n buah... Sy beli n mkn je, x ada masalah pun, now dh 26week

Oooo baru tau...ingat ulam2 pun xble...sy sampai nak mkn syur yg x masak pun takut..😅pastu masak sayur pun sy akan pastikan sayur tu masak betul2..

Sy pernah tanya doc pasal ulam2 semua kan, dia kata boleh je. Lagi bagus katanya sbb sayur kan. Tu laa sy pun was2 tapi makan saje 😅

Boleh.. tp make sure sayur dibasuh elok.. dipotong atas cutting board yg bersih.. kalo nak selamat n bersih prepare la sendiri

Tak digalakkan makan makanan yang mentah, separuh masak pada waktu kehamilan. Sebaiknya dimasak sempurna.

4y ago

Tapi sayur sayuran bukan boleh ke? Kalau macam daging ayam ikan asenye yg xboleh. Sebab tu xgalakkan makan shushi 🤔

Saya mkn jugak ulam mentah mcm timun, peria