Salad @ ulaman

Nak tanya memandangkan mengandung tak boleh makan mknn mentah @ separuh masak, sayur seperti salad & ulaman pun tak boleh ke?

2 Balas

Yg xbole dimakan mentah tu bnda2 protein sis mcm ikan, ayam, daging, udang, kerang2an, beberapa produk tenusu dan telur..sbb mknan tu sng dicemari kuman salmonella yg menyebabkan salmonellosis iaitu jangkitan pada sistem penghadaman badan..BUAH2AN, SALAD dan ULAM2AN bole je makan raw tapi pastikan dah dicuci bersih dulu..boleh google ye sis baaaaanyak sangat info pasal salmonella dan kesan pada ibu yg mengandung..

Bole