Waktu bile

Ibu² yg sudah bersalin biasanya amik masa berapa lama untuk bersama dengan suami.. kesian dekt suami terpaksa tahan lama hahaha kite berasa takut² lgi kt tmpat jahitan tu walaupon anak dah dua bulan.. hahahah.. risau kang rasa sakit kt tmpat jahit tu kang x pasal² kene jahit balik😂🤭🤭kalau rasa kdg² cam pedih² x betul² sembuh lg ea...

27 Balas

saya bersalin bulan 4 haritu.. darah nifas saya cepat keluar habis dan luka episiotomy pun beransur pulih.. ngam2 30 hari tapi kalau ikut pantang betul yg 44hari tu sepatutnya hujung bulan 5 ni tapi disebabkan darah saya cepat kering and luka pun mcm dah sambung elok, husb saya terus nak lenjan😢 sebelum ni pun sama.. even darah dah kering sekalipun tapi pantang belum habis lagi.. dah lah baby pun banyak saya yg jaga.. kerja rumah lagi.. saya berpantang sendiri tapi ni pun tak nampak rupa pantang.. tak mampu nak buat pantang traditional.. saya dah banyak kali tolak.. dengan penat lagi.. tu pun husb xnk faham.. baby xnk bagi kerjasama jaga skali.. ikut nafsu dia je.. bila saya tolak, mula lah dia tarik muka, merajuk pastu keluar lah segala video ceramah ustaz ustazah dia tu🥲 suruh pakai condom takmau🥲 sedih hidup saya ni🥲 kita dh lh penat jaga baby, penat uruskan rumah, penat nak melayan selfish dia lagi🥲 yg dia nnti mula lah ungkit pasal tanggungjawab pulak🥲 tu belum lagi cerita pasal gile kuasa veto suami dia tu🥲🥲🥲

1y ago

Aduh ngilunye bace😭… semoga dipermudahkn urusan😘 jaga diri jaga baby

SY dulu anak dah 9bulan baru bersama. 😆mula2 suami ckp setlekan 100hari bpantang, dah hbis 100 hari baru suami bgthu dia takut & kesian dkt sy. kedua sy pun rasa cm penat letih. Alhamdulillah suami memahami la lepas bslin tu takdela main terjah nak bsama. Klu rasa bdn ok & suami dah nak bsme beri jela jnji tp jgn lupa mkn ubat or merancang ya, elak satgi tersangkut kedua sbb kebiasaannya lepas bsalin ni Lau bsama kesuburan melonjak 🤭

macam sy 1st baby masok 6@7m baru berani tu pon slow2 sbb sy trauma jahit banyak. 2nd degree tear. alhamdulillah husband paham. sbb sy ckp kalau nk tau sakit tak kena jahit meh nk jahit tengok😅😅. sy mmg ckp dkt dia yg sy trauma dn takut. masa sy bersalin 1st baby time pkp jadi dia xboleh masok tengok. 2nd baby je masa baby 3m dah bersama. sy ambik perancang.

Saya 1st mom Masa habis pantang 44 hari kebetulan birthday husb Lps tu dia mintak nk brsama😂 Kira mcm hadia la tu😆 Then sy explain Pantang 44 hari tu utk darah btl2 clear Lps tu muka masam mencuka laa Tp Alhamdulillah husb faham Dlm hari ke80 bru sy on🤣 Tu pun takut2 jugak sbb czer kn Msih rasa tak selesa/ngilu bila sentuh @ brgesel dkt parut tu🥴

1y ago

masam mencuka 😂

pregnantcy ke 2. saya start tak bersama sebab treatened misscarriage. sampai kandungan 7bulan lebih baru berani. lepas bersalin pulak cezer. anak dah 5bulan camtu baru berani. nasib baik suami paham. dia pon takut. sebab dia sentiasa ada sepanjang saya treatened misscarriage tu. yang penting sama sama paham.

1y ago

alhamdulillah kan kita dapat suami memahami.

saya jahit jugak. bersama suami 2 bulan lepas tu. means dah kering betul2 tinggal parut je bersama. kena yakin lah luka tu dah kering dan tinggal parut. suruh lah suami test dulu slow2 rasa okay terus je lah kan 😅 dia memang ngilu sikit lah bape bulan tu, tapi okay tak koyak balik pun. cuma kita rasa tak selesa ngilu

1y ago

kira tak 100 hari dah bersama, tak sampai 3 bulan

Pantang bersama 100 hari. Kalau ada rasa takut tu normal ,Rasa sakit pun normal sbb mindset kita bila seks lepas bersalin tu sakit. Ada org mampu buat. Ada org masih lagi fobia . Take time benda macamni boleh slowtalk dengan husband . Lama lama nanti perasaan tu hilang sendiri. Jangan risau .

saya pantang 45 hari tp dgn suami pantang 100 hari tu pun sebab mak ngan mak mentua cakap pantang 100 hari tu untuk pulihkan badan betul2 dulu biar sihat betul2 tp walaupun dah pantang 100 hari tetap ada rasa pedih2 time tu pikir jugak bekas jahit tu terbuka balik ke😅 risau kena jahit balik

6mo ago

sis pedih tu normal ke ye? sbb nya sy pun rasa pedih kt parut luka lepas first time bersama lepas bersalin

Saya czer kali kedua ..hari ke 18 saya yg terkam suami 😭 masa tu dah kering nifas .. suami saya plk yg takot saya sakit kat perut yg kena czer tu. Niat nak layan sikit2 ja tapi kecundang jugak 🥲 saya pon takpaham hormon lain macam dalam badan ni lepas bersalin 😭😭

Saya new mom, hahah tapi saya lambat bagi suami. Lepas bersalin abis pantang pon takde lagi bersama. Bilw baby dah 4 bulan lebih baru saya setuju untuk bersama. Alhamdulillah dipermudahkan smua takde rasa sakit kat tmpat jahit. Pelan2 cuba ye sis😍