Luka jahitan

Salam mommies, maaf nak tanya pada mommies yg dah bersalin & kena jahit dibahagian bawah ( kaedah bersalin normal ) . Normal ke ya kalau kita buang air kecil, time nak basuh tu rasa sakit dibahagian jahitan ? Bukanlah sakit sgt, tpi rasa pedih2 sikit. Selalu ambik masa berapa lama ya jahitan sembuh? Btw saya bersalin normal + vacuum . 😊 minta pendapat semua. Risau pula saya.

6 Balas

depend person . Ada yg 2wk , mcm saya dh masuk 3wk pn jahitan sikit masih ada . Jgn lasak dan kena jalan kepit untuk cepat sembuh . Jangan pakai ubat kuning , nanti mengeringkn kulit . cari zambak dan sapu pada jahitan . Bole beli di shopee .

Yes tu normal , dia akn pedih dlm 1 Minggu then minggu strsnya dh start reput benang tu... klau xnk bg infection try cuci guna air garam.... saya 2 minggu dh reput benang ... minggu k3 dh ok ... skg minggu k 4 x sakit dh

wslm ibu. samalahh sya pun brsalin normal dan kena vacuum juga. baby dya dah 17 hari. sya pn rsa mcm tu juga dn smpi skrng pn msi terasa sakit jahitan tpi tklah sakit sngt mcm awal" kena jahit.

Saya minggu ke 3 jahitan dah sembuh alhamdulillah. ada rasa pedih2 tu bila nak dekat hujung2.. orang kata, pedih2 tu tanda dah nak baik..

wslm awk, sama la saya pun rasa pedih2 sikit time nk basuh kencing. sy harini berpantang hari ke 18. awk dh brp hari ye?

10mo ago

masa basuh dgn air suam + garam tu pedih tak? sbb skrg if kena air mmg pedih

normal tapi klau rasa pedih sgt bgthu nurse kk tkut jahitan terbuka