Normal ke anak 1 tahun 5 Bulan lambat berjalan

Ibu2 tolong Normal ke? Anak 1 tahun 5 Bulan lambat berjalan

8 Balas

Anak sy 1 tahun 2 hari dah berdiri n jlan..Tapi tulah baru belajar jlan so mula² jlan 5 langkah dah jatuh tpi xterduduk,dia mencangkung lepastu berdiri lgi n berjlan lgi..Walaupun anak sy lahir pramatang tpi fizikal dia mmg kuat..Masa Umo dia 7 bulan dah pandai duduk n umo 8 bulan dah pandai turun n naek katil..panjat kerusi pastu duduk pun dia pandai..Ikut cara kita lah sbagai mak² ni kena banyak latih dia nnti dia akan ikut ape yg kita ckp n buat..yg penting kena rajin usaha..Nak citer bnyk sgt yg ank sy pandai tpi xpe sy simpan jew..😅..Semoga mommy² smue sabar,kuat dgn tingkah laku anak² ni..Kdg² blh stress tapi tulah anak anugerah terindah dari Allah..🤲😍😘👶

You mean lambat mcm mana tu? Dia ada meniti kat kerusi or meja tak? Or still crawling. Ikutkan growth chart its consider delay. Knp i ckp,Sbb my baby until 1y8m still crawling. Meniti pgg kerusi until, 3step walking jatuh..kena REFER fisio n paeds. But at age 1Y22m, he started let go tgn n walk 10step. Genap 2years on birthday dia. He started walking on his Own. Balancing himself and can discharged from fisio appointment. Consult pakar, n try main toys standing kat Side table. This is my experience

11mo ago

Don’t worry. Nanti lama2 Dia Jalan sendiri. Faham perasaan Risau Takut semua tu. You standby 1 table, letak semua toys dia atas tu. Biar Dia main sambil berdiri. Then train dia Susun cup dari bawah ke atas table. Kuatkan muscle Dia. Act Dia boleh jln Cuma tak confident je lagi. Don’t give up ya. If Dia still hold ur finger let it be, let he walk u then u slowly lepaskan jari u. Mula2 Dia akan jatuh. But Nnty lama2 Dia sndri yg try nak jln sndri

redflag berjalan 18m, teruskan bantu anak.. berjalan ni perlukan keseimbangan. banyakkan main yg perlukan anak berdiri, tampal2 kat dinding ke.. bg cabut selotape kat dinding ke.. letak mainan @ apa2 yg dia suka atas kerusi @ meja pastu bg dia berdiri kaki 1 pijak lantai, 1 lagi pijak kaki kita utk latih anak seimbangkan badan.. try jgk bg dua2 tangan dia tu pegang sesuatu masa berdiri sendiri mcm bola @ apa2 la yg senang dipegang

anak sya pun lambat...dah masauk setahun 2 bulan still tak pndai jalan...baru nak belajar berdiri & duduk sndri...

anak prtama sy llki. 1 tahun 6 bulan baru berjalan

dia bole meniti tak?mcm berjalan berpaut macam tu?

11mo ago

boleh, Cuma 4 langkah then terus Merangkak

maksudnya?bertatih ke cmna?

depends

11mo ago

kalau ank dh start meniti tu..in shaa Allah nnti dia dh blh berjalan nnti..awal2 meniti tepi2 dinding..nnti lelm dia try lepas2 tgn...nnti dia mula jalan jatuh ..in shaa Allah lg sikit lg anak puan dh blh jln dh ..mcm dia mintk pimpin tgn tu pun dh nmpk dh progress dia sgt2 bgus...xlm lg pndai dh tu..puan jgn sush hti..normal ank tu😉✌🏻kuatkn smgt k..fightimm✊🏻🔥nnti tw2 dia tnjuk dkt kita dia dh pndai lepas tgn nk jln menghala ke kita...time tu rs happy sgt2 bila dpt tgk moment tu🥰❤️