hb rendah

Ibu2 tolong la sye .. .hb sye mkin turun..skrg mkin lagi trun. . Dah 17mggu. . Tpi hb xnaik2. .mcm2 ubat dah mkn. .. smpai doktor ambik drah 3 botol tdi. . 2mggu lagi jmpe doc lgi. . Klau hb xnaik jugak. .. mmg kne ambik drah la lagi. . .xsggup dah ni

33 Balas

Case sis sama dengan case sy..doc ambil tiga tabung darah utk sampel darah dan doc tukar ubat dari obimin kepada iberet. Lagi sebulan jumpa doc balik utk result. Hb sy aritu 10.4 tp doc kata still low. Haha..sy pun xtau cmne nk bt. Sis cuba la iberet..so far sy mkn mula2 tu mmg cm nk muntah sb kne mkn dgn perut kosong. Lps tny nurse baru nurse ckp lps subuh mkn iberet dgn perut kosong kemudian trs tdo. Lps 2jam bgn tdo dah boleh ambik bfast. Nurse ckp lg bykkn buahan dgn sayuran. Smbil tu sy minum anmum.

Try Susu anfamama.. sy Pon Hb rendah.. X pnh tinggi mule2 pregnant.. lps minum Susu to Hb cantik je.. cume X leh stop Susu.. klu sy stop Hb Turun blik.. try lh.. minum Susu to 2 kli sehari.. SBB kne mkn ubat doc bg so ambik pagi je sekali MLM mkn ubat doc.. kite sllu Lupe kadang2 dlm semingu X perasan Pon X mkn buah atau sayur kn.. lps to kekadang ade separuh makanan kite alah time pregnant lak X nk mkn X blh nk mkn.. so plg senang ambik Susu.. semua Ada dlm to.. asid folic Pon siap.. bncuh minum je..

Jangan minum kafein langsung (teh, kopi, milo, nescafe), banyakkan makan sayur2 hijau, amalkan pati delima gulsan (makan sekali waktu sis makan vitamin hospital bagi tu), hb sy 10.8 jadi 12.0 in 2 week. banykkan makan ayam, daging, kerang, cubala sis, takut kena talasemia je bila hb terlalu rendah ni..

amalkan makan jambu batu,kurangkan ais..cuba try cari minuman/jamu berasaskan kurma,madu dan kismis..sy dr awl prgnant smpai 18week ni sy slalu amalkan makan buah2an dan minum susu mamaryam perisa strawberi produk dr jamu nenek alhamdulillah tiap kali test hb sentiasa cantik bacaan ny..

sy pn sama. paling tinggi pn 10.6..sebelom ni nk naik 10 tu punya la susah. sblom ni mkn bnyk ubat tp skrg sejenis je sbb dok buat ujian darah dn baru la dpt tau yg sy ada talasemia..darah mmg tkkn naik bnyk. next app awak tanya la dok apa result darah awak yg dorang amik bnyk² tu.

Doktor bgi ubat tambah darah x warna coklat? Dan akk kena juga mkn syur yg berwarna hijau pekat dan mkn mkanan seperti daging,ayam,kerang...lgi 1try cuba bubur kacang hijau ikan caru tu pun ok kak..line hitam kat tgh tu amat membantu .... Sya amalkn alhamdulillah...

Amalkan minum air rebusan buah kering.... sy sendiri amalkan... Alhamdulillah semua okay... Hb pon naik.. Badan betenaga... Sedap pon sedap.... Saya beli yg da siap pack.. Hanya perlu rebus sendiri je... Mummy try la... Sy share contact seller 0133463882

5y ago

4 bulan da boleh minum air rebusan buah ni mummy shida

Mula2 mgm mcm tu, mggu2 yg akan ada naik turun hb sbb perkembangan bayi.. jgn stress nnt tmbh teruk.. pemakanan kne jaga .mkn bnda2 yg naikkan hb, makan ubat iron, acid folic 2 jam sebelum/selepas makan ye.. cuba ubat iberet iron tggi sikit ..

Selain dari mengamalkan pemakanan yg menaikkan iron. Doktor mula²akan suggest Obimin+iron. Sekiranya tak berapa nak naik, doktor akan suggest iberet+ iron. Kalau x berapa nak naik doktor akan prescribe Maltofer(sila google)..

Sy dlu mkn iberet+iron tablet..alhamdulillah sesuai..sbb sy pon mcm sis.mkn la jnis mknan pnmbah darah cmne pon ttp xnaik.at last mkn dua bnda tu alhamdulillah

5y ago

Iberet sy beli sekotak dlm rm30.++ Iron tablet tu KK yg bg sbb mse hb drop tu..rse ade jugak jual.sy mkn waktu mlm sblm tido.mnum skli jus orange utk cepatkn serapan dye.sy mkn mlm sbb sy jnis alahan teruk.so bila mkn sblm tido 2 sy just trus tido je nt lpas mkn ubat