Bersalin C-section

Hello ibu2 semua, siapa di sini yang bersalin tapi bersalin c-section. Korang ceaser sebab apa dan luka ceaser korang tu ada tak keluar air dengan darah.. apa cara cepat nak atasi masalah tu.

3 Balas

Czer sbb emergency. Tu air dari dlm kulit. Bersihkan dgn air suam, lap kering dgn kain bersih. Pastikan kesan czer sentiasa kering. Makan makanan lengkap nutrien seperti diet suku - suku separuh. Lebihkan makanan sumber protein dan Vit C untuk penyembuhan luka dgn baik. slow motion, riadah slow walk bg peredaran darah lancar. Minum air kosong secukupnya.

Emergency czer . Ada juga keluar , 5hari cuci luka kat kk pastu doktor refer ke pac . Sampai pac doctor check , pastu dia tekan keluar semua air tu . Pastu esoknya takda keluar dah . Dan dia bagi ubat antibiotik .

Tu air luka. Kena kerap bersihkan, keringkan kawasan luka. Nti pi farmasi, cari dermacyn utk cuci luka /kwsn yg berair. Klu blh balut kwsn luka tu, elak bgesel dgn kain /seluar