fully bf

hi ibu2 semua, saya just nk meluah je. Anak sy bru 2 bulan dan fully bf. tp mil sy sruh campur dgn susu formula. sebab ape pun tak tahu la. baby sy tak kenyang ke mnum susu ibu je ? kadang2 geram jugak, asyik suruh campur je.

22 Balas

Abaikan je..sy mmg da tekad nk mnyusu badan sepenuhnya smpai 2 tahun. Walaupun ada cakap2 suh campur, tp tiap kali timbang berat anak naik saya abaikan je. “Anak aku biat aku yg susukan dia” tu pegangan saya. Dan alhamdulillah da setahun 3bulan masih lagi menyusu badan dan saya masih gigih buat stok susu untuk dia walaupun dia da makn. Berkat susu ibu dia juga jarang jatuh sakit. Alhamdulillah dipermudahkan utk saya dan mudah2an saya mampu teruskan pejalanan menyusu smpai ckup umurnya 2 tahun.

5y ago

wah, semoga saya dan sis trus kuat untuk menyusukan baby sampai 2 tahun 😢

Teruskan bf sis. Sy anak 3 hari da campur fm. Sbb anak tak pandai latch. Nipple pun flat. Mengamok2 dia tiap kali sy cuba bg breast kt dia. Last2 sy pam. Jadi EP mom. Sgt letih sis. Pam setiap 2,3 jam. Tak ckup susu. Terpaksa topap FM 2,3x sehari. Sedih sgt sbb niat mmg nak anak susu badan. Susu ibu yg terbaik. Tp alhamdulillah. Anak sy sebulan. Dia pandai menetek. Terus sy stop FM. Berat anak sebulan naik 1.2 kg. 2 bln naik 700g je. Sbb da fully bf. Tp hati sy senang sgt dpt exclusive bf kan anak.

Sy masa bby lahir dah cmpur susu, sbb susu x bnyak.. Tapi disuruh campur nestum, budak baru 4 bulan dah nak disumbat makan macam2, kuih pau la, air sirap la... Sakitnya hati ni xtau nak luah kat sape, bagitahu husband, nasib husband pon tahu akibat kalau suap anak bukan2, die sendiri yg ckp dgn mak die.. Kita nk cakap nanti dicakap kurang ajar pulak, tapi kadang terlepas jugak.. Daripada anak kita sakit, biar dorang sakit hati tak pe..

5y ago

Uish..tu melampau sgt tu..klau sy pon bengang...

Teruskan j bg bf. .mcm sy niat dri pregnant ag nk bg dia bf. .disbbkn mse dia lahir susu bdn xkeluar lgi sy terpksa bg susu FM. .3ari lpas berurut bru susu keluar. .baby pun da keliru. .sedih gak sbb xdpt bg fully bf at baby. .susu pun xbnyk keluar. .baby xkenyg kne la campur. .skrg msih berusha nk crik something yg bole bnykn susu. .

Xyah cmpur selagi ade susu bdn direct je bagi, parent in law sy mcmtu jg, dorg xsupoort breastfeeding, ckp nnti anak nak ngempeng xblh buat keje😏siap nak suh bagi mkn bubur n nestum lg pdhal bby bru 2 bulan.sy buat donno jeee , dh ckp elok2 pon dorang asyik push suh cmpur susu , so pekakkan tlinga yg pting anak kite sht berat naik

Teruskan Bf.. Baru 2buln kot..tak yah campo2 lahhh..susah nnti nk bngun tgh mlm nk bancuh susu.. Susu badan kn senang ,lagi terbaik... Ank akk fully Bf smpai 6buln..pastu baru kenalkn dgn mkn yg di bland sndiri.. Pun masih menyusu badan smpai 5thun.. Pun sbb dh nk skolh... Klau tak masih ngempeng lagi kot... 😁

Sama la saya masa awal kelahiran anak pertama, boleh jadi gaduh uiii bab susu ni.. 😂😂 mak sendri sangat faham bila beri susu badan, mmg paksa pam untuk banyakkan susu , Mil pula berkeras suruh beri susu tepung.. Allah.. Dah la bengkak susu lagi suruh bagi susu tepung. Dunia².......

5y ago

Huh senasiblaaa kiteee , boleh jd gduh taw xpe,,

Sama ngan saya . Mak saya asyik sruh cmpur ngn formula saya beli jugk susu tu tp ckp bby taknk mnum haha saya ckp ngn mama dia ckup susu la .. Tngok la tiap kali chek bert dia makin naik je .. Dorang risau je tu tp saya faham perasaan awak smpai rsa stress pun ade 😅

Bg susu bdn sis.. Susu ibu lg bnyk khasiat bby dpt dri susu tepung.. Ank sy 2 taon susu bdn.. Lps tu bru mnum susu tepung.. Tu pun skjp je guna btol susu pastu dia mnum dlm gelas je smp dia bsr..

Bagus sis. Sy pun klo blh nk fully bf. Tp sy punya susu tak byk. Baby selalu tak puas minum. Kdg2 rse down, sedih, stress sbb tak mampu nk fully bf.