Bayi Menyusu

Hello ibu2 semua.. Nak tanya, normal ka bayi 2 bulan kurang bangun malam.. 4-5jam baru bangun untuk menyusu? Ibu wajib kena bangunkan bayi setiap 2 jam ke? Tq semua

10 Balas

kalau bayi jaundice atau kuning, puan kena kerap bangun kejutkan untuk menyusu bayi setiap 2jam. Kalau bayi normal, memang bayi akan lebih tidur lena sebab susu waktu malam lebih pekat dan daoat lebih hindmilk. Tapi seleoknya tidak lebih 3/4 jam sebab nanti breast akan bengkak dan boleh buat susu drop. Boleh follow fb sy: Fadzielah Ayub, Pembimbing Rakan Penyusuan Anda Malaysian Breastfeeding Peer Counselor #Breastfeeding_FA #mbfpca

4y ago

Thanks info...sy pun dpt manfaat baca😊

Better kena kejutkan baby sebab in between 2 month to 6month Tu..baby stil rasa dlm zon selesa (rasa dlm rahim )in period Tu semua organ masih xmatang. .kna observe jaundice Sama..klu tido je less breastfeed.. jaundice level xtrun...

Baby kita tak sama sis, ada yg baby tiap 2 jam bangun, ada juga kuat tidur 3..4jam..... Tak semestinya baby kita sama....... Mcm anak sulung akak, 3..4 jam baru bangun susu, yg kedua pulak tak sampai 2jam mmg bangun nak susu... 😀

Baby sy xterjaga langsung tgh mlm.. Masa umo 2bulan dia tido 10@11mlm, trjaga 4@5pg nk susu.. Skrg 3bulan lebih, tido 10@11mlm, kol 7.30pg baru bngun nk susu.. Pelik Lama dia tido, xlapar ke 😅

Baby saya pun jenis tidur sepanjang malam. Tp saya gerak jugak kalau dah sampai 3 jam tu. Kalau ikutkan 2 jam sekali kena gerak. Tapi kadang tak sampai hati. Tengah menyusu pun tidur

Masa kuning je rasanya wajib bangunkan dia setiap sejam. Baby sy 2 bulan pun akan bangun sendiri setiap 2 jam kalau dia lapar, xperlu kejut.

Baby sya tiap 2 jam lebih mesti dia bangun sendiri lapar.klu tak sya akan kejutkan dia sbb susu bengkak klu dia tidur lama sgt..

Yes.ibu sendiri yg kena bangun bg susu.kadang tu memang ada baby yg lena tido.jd ibu la yg kena set time utk baby mnyusu

perlu kejutkn 2 3jam sekali...umur gitu mmg tidur shj...nti 4 5 bln da kurang tdor dan akan bgun kerap utk myusu

Normal tu sis, jgn risau... Baby akak dulu pun cam tu juga... 😊😊