Durian dan cempedak

Ibu2, seberapa ulas je kita boleh makan durian dan cempedak? Kalau termakan byk apa jadi? Bahaya ke? Saya dah 22weeks..haritu termakan hampir 10 ulas juga. So far takde pape. Harap baby sihat. Risau pulak

12 Balas

mkn ckit je jgn bnyk dlm 3 / 4 ulas mcm tu lpastu minum air msk bnyk².. durian ni bersifat panas & bergas.. tgok atas ketahanan badan seseorg.. ada yg tahan ada yg x tahan.. cempedak ke nangka sy dari mengandung sampai bersalin anak umur 3 bln lebih dh x berani sentuh lg.. sbb angin kan skrg tmbh² lg anak fully bf mmg tetap kena jaga mkn x blh jgk main bedal sesuka hati je.. anak sy bnyk kali kembung.. cirit birit sbb pemakanan sy jd skrg sy hati² dhlh dlm pemilihan mknan 😅

Tengok keadaan penerimaan badan masing2 jg sis. Mcm sy jenis confirm lawas kalau makan durian, nangka/cempedak dan sewaktu dgnnya so sy had kan diri 5 ulas sehari. Tapi ramai shj ibu mengandung yg saya kenal blh habis makan sebiji durian yg lebih dari 8 ulas sehari dan kandungan ok. Ikut penerimaan bdn masing2, tapi kalau sis was2, better berhati2 dan had kan diri lah, makan tapi jangan lebih dari beberapa ulas ❤️

durian panas. kalau bdn x tahan boleh jadi ancaman keguguran. kalau lps mkn rasa perut x selesa or bleeding terus pegi emergency ya. kalau ok xde mslh, tpi jgn mkn byk sgt. sbb gula tinggi tuu. cempedak ni angin, bdn yg x tahan mcm sye ni mmg elakkan kan, kalau x perut x selesa, jadi bloated, muntah and so on.

Haritu jumpa dietitian kalau awk ada gdm , sehari blh makan 4 ulas durian / cempedak. Makan 2 ulas jarak 2 jam makan 2 ulas lg. Tp sy gdm makan je banyak ulas. Tgk badan jgk kalau takda apa okay je cuma time nk ambik darah cek gula tu kena kawal la taknak tinggi. Tp kalau takde gdm makan je 😂

kalau durian blh mkan tdk Ada mslah cuma ikut bdan memasing lha...mcm sya Pula msa mengandung pernah mkan cempedak/nangka tpi tak sesuai bdan Naik bisa² hentam ulu hati..tpi durian saya makan okay tdk Ada mslah...tapi kalau sis Was² jgn lha mkan terllu bnyak..

mcm sya hritu trmkan byk durian hmpir 10 ulas sehari.. tpi bukan selagi gus ya.. lps ja mkn sya terus minum air masak byk2.. tpi alhamdulilah baby ok.. ada certain org dya 2 ulas sja pown dh pening kpla..

kalau tkde pape jd n bby gerak mcm biasa tu okay je. sy pun bedal mcm2 wak lg2 musim durian ni. mana boleh tahan 🤣🤣

sy hantu durian juga, tapi preggy gini set dlm kepala makan jgn berlebihan 4ulas cukup la buat lepas tekak 🤣

Saya mengidam cempedak. Bila ada org jual mmg saya akan beli. Alhamdulillah takde apae2

sy sorg 3 biji durian hahahahh Alhamdulillah xdk apa