Ubat kuat rahim

Hi ibu2, saye pernah keguguran 2 kali dan sekarang saye pregnant bru 5 week. Skrg tkde kluar spotting ape2 pun, cume dkt ari2 rase cramp je. Boleh ke saye amk ubat kuatkan rahim tanpa refer doktor dlu ? Sebab saye risau jadi mcm sebelum ni, rase trauma tapi cube positif kn diri 🥺

16 Balas

Sy pun gugur 2x.. Dlm masa yg dekat juga.. Kali ke 3.. Sy cek.. Then tnye dok.. Nk mkn ubt kuat rahim..sbb time tu.. Dok xde suggest pun.. Cuma sbb dh ada pengalaman .. N trauma.. N risau rahim x kuat lagi.. N ada tnda2 before gugur kali ke2 tu..tu tnye dok.. Dok kata.. Selalu klau dh nmpk kntung or jntung dorang akan suggest.. Tp boleh je klau nk mkn awal.. Mkn smpai 12w sahaja.. N time tu.. Klinik mmg xde ubat.. So dok bg surat untuk tnjuk kat farmasi.. Beli.. Ada farmasi.. Perlu surat dok.. Ada farmasi x pun..

sama la sy pernah ggur . tahun lps . skrg dpt tahu pregnant lg. ikotkan tarikh period sptutnya sy dah 6w+ , tp g scan blum nampak ape2. sy positif je skrg...sy pun ad rancang nk amik ubat kuat kan rahim. tp tkboleh tanpa kebenaran doc. boleh bahayakan kesihatan kita. skrg sy tkde rasa sakit perut ke ape. tp cramp tu biasa . kalau cramp yg biasa skejap2 tu, tu sbb rahim berkembang/membesar. kalau sakit tu melampau disusuli spotting, cpt2 g klinik. mgkin msa tu kita akan dibagi ubat kuat rahim

1y ago

Iye ke, okey sis sye cume risau je. Sye pun cramp kejap2 je.

Hai sis.. Sy pun pernah keguguran 3 kali.. Masuk kali ke 4.. Sy nk mkn ubat kuat rahim tp doctor kate selagi xde masalah so x perlu.. Lps tu sy ambik inisiatif utk pakai belly support walaupun baru nk masuk 2 bulan.. Alhamdulillah smpai skrg dah nk masuk 7 bulan baby okay.. Doc kate baby duduk pn dlm keadaan okay n rahim okay.. Ni contoh saya punya.. Maybe sis blh try survey.. Ikhtiar.. 😊 Semoga dipermudahkan segala urusan sis ye..

1y ago

Saya beli di shoppe je sis

Sy ggur 2kali. Kali ke3 pregnant xde ambil ubt kuat rahim walaupun dktr suggest. Alhamdulillah pregnancy kali ni smooth, walaupun +ve covid masa pregnant, bby pun dh 7bulan skrg. Senang je, klu mmg rezeki anak tu mmg dh tertulis..mmg ada. Awk perlu percaya pd Allah/Tuhan shj ok.

ubat kuat rahim hanya doktor sahaja yg boleh preskrip. tak boleh suka2 ambil. ada org ambil ingat nak kuat rahim tp ubat tu kuat, jadi dia keguguran. so mmg doktor je yg boleh nilai ya. takda spotting meaning semua ok. just bykkan rehat, jgn buat kerja berat & bed rest.

1y ago

Maaf tersilap, sy ada spotting time 5-6w (sikit sgt) dan terus mkn ubat kuat rahim.. 7w sy g scan klinik, Alhamdulillah dah nampak kantung n heartbeat.. Dan doc klinik swsta pun ckp benda sama, teruskan mkn ubat kuat rahim.. Doc pun ckp "awak bgus sbb bertindak awal' (mkn ubat kuat rahim) .. Memang kalau ada history miscarriage memang kitorg(doc) akan sruh mkn ubat kuat rahim"..

Mkn ubat kuat rahim dan scan klinik, kalau dah nmpak kantung dan heartbeat terus call kk kata nak bukak buku pink.. Sbb sblom nii sy ada 2x history miscarriage.. Kalau dah ada history miscarriage, pihak kk akan buka buku pink awal utk kita.. Sy bukak buku pink mase 8w..

1y ago

Ubt kuat rahim tu kne prgi klinik swasta ye sis utk scan ?

Sy dlu beli dushpaton kat farmasi je bila tau pregnant. Saya ada tanya nurse kt kk sy boleh ke sy mkn dia kata boleh je sbb pernah gugurkan so sy mkn je la habis sekotak sampai appoiment kk baru stop. Alhamdulillah dh selamat bersalin 25.12 lps

1y ago

Sama mcm sy sis.. Doc pun dah pesan benda yg sama, kalau pregnant lagi terus ambik ubat kuat rahim.. Memang sy dah ada stock ubat kuat rahim kat rmhh beli dekat farmasi jgk, sblom2 nii dah 2x miscarriage..

If awk ada spotting cpt cpt jumpa doc, sy pun dh 4kali keguguran. bermula spotting jgk. Takdan mkn ubt kuatkan rahim. Skrg sy pregnant semula, haritu spotting jgk cpt cpt jumpa doc. Alhamdulillah baby ok boleh survive.

mcm sy sis 3x gugur doc pakar bg ubat kuat rahim doc suh mkn bila kali ke4 sy pregnant doc trus bg ubat tu dlm 3 kotak smpai kandungan sy 11 mggu masih lagi mkn msuk yg nie 4 kotak da mkn

Better consult dengan doktor dulu. Sebab rasanya kena doktor yang tentukan either kita perlu ambik ubat kuat rahim atau tak. Semoga dipermudahkan Allah urusan sis ya. Take care.

1y ago

Thank you sis, InshaAllah aamiin ❤️