Ubat tambah darah

Hi ibu2. Saya dah dua kali tukar ubat tambah darah. Dari zincofer sampai lah tukar ke 4 serangkai. Tapi masih tak boleh telan. Saya ada beli dekat farmasi obimin. Pun sama masih tak boleh telan. Ada tak ubat tambah darah yang selain ni ? #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #firstmom

52 Balas

hb sis brpa?mcm sy sblm ni hb rndh,dlm 9 ++ je..semua ubat sy dh try trmasuk yg 4 serangkai tu.suplemen naikkan hb pn mcm² sy try ttp x naik.alahan teruk smpai kuar masuk wad.end up,kena cucuk dkt bontot 7 kali😥

8mo ago

sy kat klntan drip..hb bwah 9

sy serasi dgn maltofer.. tp hb sy still xnaik2.. dokter kata sbb hormon bkn sbb kndungan iron dlm drh xckup.. sbb doc check detail darah kandungn iron dlm drh ckup.. tp hb still rendah..

Kena set kat minda, sedapnya ubat ni macam coklat. Pejam mata, tutup lubang hidung, letak ubat kat hujung lidah tu, cepat2 minum air.

8mo ago

steady uols

Try maltofer .. rasa coklat .. boleh kunyah n makan macam gula2.. sya dari 10.8 naik 12.4 Atau pun try makan ubat 3/4 beradik tuu dengan jus oren sunquick tanpa gula

kena pakse jugk telan, klau x boleh telan dgn air suam , minum dgn air sunquet , or air yg masam2 ke bgi x de rasa ubat tu masa telan, semoga bermanfaat ye..

Dlu time preggy kk bgi iron tablet tpi kat sye tak ngam slalu mslh smbelit so tukar sndri..bli kat farmasi iberet folic..cantik je hb stiap kli cek

kalau telan ubt tmbh darah dengan air ksong yg diperah limau nipis tanpa gula pun tak boleh jugak ya sis? atau telan dgn air sunquick tanpa gula.

try maltofer sis..snang x pyh telan..sya pn bru je doc tukar ubat maltofer sbb hb x naik,bru start mkn smlm..hisap mcm mkn vitamin,perisa coklat..

8mo ago

Saya pun dari anak first sampai pregnant second skrg ni ambik maltofer. Kemam2 je perisa coklat, sedap..

cuba try Iberet folic mommy, I pun mcm tu jugak sume ubat takleh telan kecuali Iberet ni je..& alhamdulillah HB cantik selepas amik Iberet folic

sis mkn obimin lps bgn tido masa perut kosong,letak kt dalam mulut terus telan air,jgn hidu or terus minum air..tunggu 30min then mkn..