Ubat tambah darah

Hi ibu2. Saya dah dua kali tukar ubat tambah darah. Dari zincofer sampai lah tukar ke 4 serangkai. Tapi masih tak boleh telan. Saya ada beli dekat farmasi obimin. Pun sama masih tak boleh telan. Ada tak ubat tambah darah yang selain ni ? #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #firstmom

52 Balas

saya time preggy paling malas bab mkn ubat tambah darah tu aiyaa tp oleh sebab saya mau nampak cantik bcaan darah saya makan juga. Cara saya, saya makan ubat zincofer 2jam selepas saya makan pagi. Lepas makan ubat terus saya makan Sunkist supaya hilang bau ubat dalam mulut sebab itu yang buatkan saya akan rasa mual.. itu cara saya dulu la.. mungkin ada tips mommies yang lain lagi hehe

maltofer: rasa coklat chewable iberet pun ok , ferocom pun ok (kecik macam m&m) . teruskan makan ubat tambah darah kalau taknak lepas beranak HB low macam saya. saya walaupun masa mengandung makan ubat tambah darah, lepas beranak HB drop sampai 7. tambah darah 1 pack pun Naik ke 8 je. so now memang kena makan iberet untuk tambah darah

Obimin awal2 mnum mmg sakit kpla/pening . Lme2 okay .. pksa dri utk ckp sedp , xblh mnum dgn i kosong mnum dgn sunquick suam2 . Sy jnis x blh nk mkn ubt mse pgi akn munth sebb alhan . So sy mnta pndpt dr utk mkn mlm . Alhamdulillah 3x mngndung alhan sehingga 5 buln . Sy xde msalh hb . Sy bt mcm ni je

Tak boleh telan sebab taknak telan or ada implikasi after telan? It’s all in your mindset. Kalau nak makan, makan. Kalau tak nak then tak payah. Cari alternatif lain macam jus mamariam org kata boleh tambah darah. Kalau saya makan ubat homeopathy. Semoga dipermudahkan urusan

sy kena makan zincofer dr 1 biji, kpd 2 biji sehari. entah la sy rasa okay jer. ambik lps bangun, dgn air oren and perut kosong. time nk telan tu, sy tahan nafas. tp still ada bau dia. then minum byk byk air lps tu. hehe. itu sy lah. 🤗

saya mmg prgnt hb low je siap kena drip 2x prgnt sblm.ni still xnaik..tapi kwan suggest mnum min caffe(berasaskan garam buluh)..naik elok.je...prgnt kli ni sy amalkan..stakat ni dh msuk 23w hb tggi .ubat mmg sy xley telan smuanya

Saya thalassemia carrier, makan mcm2 ubat pun tk Jalan, drop sampai hb 6.9 (kene warded) , jdi saya ikthiar minum susu lazz sbb akak saya cadang , Alhamdulillah setakat ni naik dari 6.9 -> 7.9, ikut masing-masing penerimaan.

7mo ago

sy alpha tlasemia..mcm² ubt pon hb xnaik..9.3 last..doktor ckp mmg xkn naik smpai ke 12 hb tu

Sis boleh try beli maltofer dkt farmasi. Maltofer ni dia rasa mcm coklat n kemam shj. Sy pun xleh mkn zincofer , mkn je jadi pening kepala n nk muntah. Bila mkn maltofer alhamdulillah takde apa2 trus mkn sampai baby keluar .

Sy makan Maltofer.Beli kt farmasi.Sedappp..rasa gula² coklat.Kemam or kunyah je.Sehari 3x mkn.1x 1 biji.Try la.Sy beli ni pon atas nasihat doktor..sy pregnant...x boleh telan ubat klinik..lagi² Zincofer.Termuntah teros.