Bukaan 2cm

Ibu² preggy, sy nk tnya yg ada pengalaman besalin. masa doktor cek bukaan cm tu, memang kasar ka? gaya mcm nk balas dendam ja masukkan jari tu ke kemaluan sampai sy ternaik ke atas. tapi masa nurse² cek bukaan, oke ja. xsekasar doktor tu. Smalam bukaan dah 2cm, tpi doktor suruh balik rumah siap marah² sbb bukaan baru 2cm. sy preg ank first, xde pngalaman lgi. domtor suruh dtng kalau pecah ketuban atau pun dtng kalau baby kurang gerak. sekarang sakit contraction dah xda. baby pun gerak oke ja. perlu ka sy pergi hospital semula? ataupun mcm mna ya. siapa prnh ada pngalaman mcm ni. #37week2day

23 Balas

Pengalaman saya anak 1st, scan di kk, air ketuban kurang dan saya ada masalah hb rendah bawah 10.. KK suruh refer hospital.. Saya pegilah PAC Hospital Bersalin HKL yg lama tu.. Tunggu 5 jam last² dorg bgi appoiment.. Saya tawakal je masa tu.. Sape je xrisau bila doc kata air ketuban kurang.. takut je anak lemas ke apa.. Pastu 3 hari sebelum appoiment tengah2 malam masa saya tengah baring anak saya bergerak je dalam perut, tak berhenti².. saya pikir anak saya lemas.. Saya datang PAC Balik and cakap anak saya banyak gerak.. Then Ada nurse tua² tu rasa pakai tangan kononnya nak tahu betul ke anak saya banyak gerak.. Then dia macam garang sikit.. dia cakap normal lah contraction palsu.. Pastu dia suruh balik.. Mujur je sebelum saya balik tu ada doc bru dtg.. Dia tanya kenapa dengan saya.. Saya cakap lah anak saya xberhenti gerak, kk suruh refer hospital tapi pihak hospital bagi appoiment je.. Then dia suruh saya baring atas katil and check contraction pakai alat scan tu.. Dekat graf tu doc kata memang ada contraction.. Lepas tu ada doc pakar datang check bukaan and scan perut.. masa check bukaan tu memey sakit.. Then bila dia scan dia cakap air ketuban kurang, Pastu dia check buku merah saya.. mula² macam nak marah saya kut.. agaknya dia fikir saya xbuat apa yg pihak KK suruh.. Pastu saya cakap saya dh dtg tapi dapat appointment je.. Dia cakap saya kene tahan ward sebab tajut baby lemas.. baby dah banyak gerak.. Esknya doc nak masuk belon sebab jalan lambat bukak.. bila tiba nak masuk belon jalan dah bukak 4 cm.. Terus tolak masuk labour and pecah ketuban.. Alhamdulillah anak 1st skrg dah 1 Tahun 8 bulan.. Saya lahirkan dia waktu 37 minggu 2 hari.. So saranan saya.. andai awak rasa macam saya rasa jangan tunggu² lagi.. Kesian dekat baby

3y ago

bahayanye nurse mcm tu...slmt la doc dtg...kalau balik mse tu xtau la kan...naluri sorg ibu msti tau kalau smting kt baby kn...

Apalahh doc mcm tu.. Sy prnh ja pengalamn mcmtu tp sy cuba positif je. Orgnya bukanlah marah2 mcm doc sis tu mintak pujii betul, dah 2cm mmg tanda hampir bersalin lah xpyh marah mcm lah kita ni main2.. Yg doc sy tu dia mmg kasar cara dia. tapi xmrh2 just muka mcm cikgu disiplin yg tegas.. Dorang tu sis maklum je lah mmg kt hospital bukan semua doc atau nurse baik2 belaka.. Tmpt sy ramai nurse yg rude dan berlagak pandai Tp sy cuba abaikan sbb dah berusia semuanya, mgkin penat sbb ramai jmpa patient yg kurang sabar or rude.. Jadilah dorg mcm tu.. Kita nii cuma tekena tempias je.. Sis jgn layan sgt gaya doc mcm tu. Siap siaga dgn hati kuat n cekal,lawan hati kering dorang. Sekejam kejam dorang, kita lagi kuat n matang,tau yg terbaik tuk diri kita.. kalau dh doc mcm nii, kita kena btl2 boleh berdiri sendiri just nk bagi hati doc tu puas.. If terdesak prlu brgantung dgn dorg juga, sabar je lah.. Itu dugaan ibu mngndung yg bkl melahirkan anak kt hsptal bila jmpa spesis doc or nurse mcm ni, sis pasti boleh!! tahan kata2 pedas dorang. Dorang ada jer cara nk sakitkan hati janji dorang puas hati tp inshaaAllah nurse2 sis semuanya berhati budiman ,brsikap baik dgn sis dan mnghormati sis.. Skrg tunggu aje balik sakit contraction yg btl2 dtg.. Xpsl2 naik gila doc tu😂 Strong Mommy! U can do it😄 Edited: scroll2, eh post ni dah lama pula.. Hihi.. Mesti bsar comel dh anak.. Tahniah😊

Sy mse ank 1st tu bcaan baru 3cm jek sis.. Tgok2 btg yg dy gne tok pcahkn air ketuban da cm gne btang blander tau.. Trangkat bntot nie.. Msok dewan sbuh jmaat,, tp bby ttap xnk kua. Da lewat 5 ary mse tu. Siap bole g toilet nk kncing mse dkt labour room.. Last2 nurse sruh kncing kt situ gak tkot t'beranak.. Da msok tghri bby still xnk kua,, pai dyowg nk caeser.. Nsib la msok ubat pling kuat,, dpt bersalin nrmal tu pon bby kua da pkol 4.27pm.. Dgaan,,, uri plkk x ikot kua sme smpai dyowg nk opret.. Nsib ad sorang doc ni tlg.. Dy korek tok kua kn uri.. Tu pnglman bby 1st 8taon dlu.. Now preggy yg kedua baru 8week.. Mntah trok,, x mcm ank yg 1st..

kalau saya anak pertama 1 cm suda tapi doktor suruh masuk wod.tapi ada masalah kurang dara yg2 saya cuma sakit perut tapi belum buka cm lagi tapi doktor suruh masuk wod juga terlebih due 2 hari dan paksa bersalin tapi pagi 2 cm suda anak ketiga sampai hospital 5 cm suda.terus masuk tempat bersalin anak 4 pi hospital 7 cm suda terus masuk tempat bersalin.saya harap anak5 sampai saja di hospital terus bersalin

Org lain sy xthu..tp ye pada pengalamn sy..anak yg sulung...sampai tercucuk air ketuban..sedgkn masa bukaan baru 1-2 cm..mungkin bukn rezeki sy n suami..ank sy hnya hidup 5 hari dsebbkan jangkitan kuman diparu2 dan merebak ke seluruh organ dalaman...setiap org..pengalamn xsama..dan semoga sis n baby semua selamat...insyaAllah..

4y ago

maaf tanya masa tu sis ada terkena jangkitan kuman ke?

Sian awak doctor tu penat kot.. smlm bnyak yang bersalin kot die smbut bby je agaknya 😅 doctor laki ke perempuan sis yg cek tu? Sy pernah masa 1st bby doc laki ganas sakit di buatnya.. tp selalu 2cm dh kena tahan.. sis ddk mana? Try lah pergi hospital lain atau hospital yang sama tp ckp sy xnak doc yg cek sis semalam boleh je..

ank da 3 org.. stiap kali bsalin msti dktor @ nurse yg pecah kan ketuban.. kalau sy sis.. jarak rumah n hosp 3 jam.. jd dktor xpena suru blk.. klau da ada bukaan.. sbab alasan jauh kan.. tp kalau sis dekat jgk ngn hosp.. xpaya pg dlu la.. tggu btul2 sakit n pecah ketuban ka .bru pg

pergi hospital jika perlu sahaja ,jika sis rasa baby kurang gerak, contraction 5 min sekali dan berulang ulang , air ketuban pecah baru g. kalau g tapi tanda2 lambat memang doc suruh balik tambah lagi time covid ni.

4y ago

ye sy mcm tu la sis. dlm kesakitan, trpksa la pulang rumah jauh² 😅 Alhamdulillah esok nya dah brsalin. layan contraction dlm rumah je. laju je cm naik.

Xpela sis . Sy bersalin 37 minggu 4 hari. Time check 1 cm . Balik rumahh pagi2 bute pkol 2 . Ad ketul lendir . Pa2 x smpai bp jam . Ad tnda coklat .. Pastu skit lain mcm .. Pg hsptl 4 cm . Tros msok lr

Sy pun mcm 2...dokter buat mcm 2 sbb Dy nk tlong kte cptkn bukaan sis...mcm ank sy no 3 drpd x Ada bukaan trus Ada 2cm...2 pun sbb sy dh overdue 2 yg dokter tolong cptkn bukaan