Rengat dalam bahasa saya

Ibu² pernah tak kene rengat? Macam mn para ibu hadapi dan kurangkan rengat tu? Orang kata first baby xde lagi benda ni. Tapi second and onward baby akan kene. #seriusnanya #ingintahu

24 Balas

Saya kena masa gugur kali kedua, Kli prtama gugur tak kena, kali kedua tu dia jadi berani sikit, so kdg mcm tak brpantang btul, skli rasa tu, mngadu kat mak, mak kata rengat la tu, dia rasaa mcm skit la jugakk, hehe, lps tu mak bagi bertunku, tapi sbb gugur org kata x elok brtunku di perut, so mak bt dia area kaki bnykk. and bru la rasa nk jaga btul masa pntang gugur tu, tapi kalau rngat proses kecutkan rahim, entah btul ke tidakk😅

Weeeeee x mahu kene rengat lagi dah. Kene masa deliver 2nd baby. Tahan sakit contraction pon mcm nk putus nyawa. Lepas bersalin die sambung balik sakit tu mcm nk teberanak skali lagi je. Tapi sakit yang x berkesudahan. Bila baby myusu lagiiii sakit nyilu nyiluuuu lagi teruk. Sbb rengat kene tahan kat labour room kejap sbb bp naik tinggi lepas bersalin tu. Insaffff teruks bile kene rengat ni. Tapi 3rd baby alhamdullilah x kene rengat

saya masa anak pertama dah kena rengat nieh... mengadu dngan laki pun tk ada guna jgak sbb laki sendiri pun tak pandai jaga orng berpantang... bila tnya mil, mil pun tak tau nak bt apa walhal dah ada pengalaman? hnya mmpu tahan berteman kan air mata😢,,, mak bapa dah tk ada... ada kakak tpi jauh nsib lah kakk yg bgtau ubat apa yg perlu d minum dn bt apa klau tk berair mata lah sepanjang kesakitan tu

1y ago

sis tanpa nama" bleh tau sis ubat buasir guna apa ye... skrng pun sya ada buasir dri anak first tu dah nak msuk kedua nieh buasir makin besar plak... ingat kn nnti habis bersalin bleh lah amal kn ubat untuk rawatan buasir siksa jgak bila ada buasir nieh... klau tnya keluarga bela laki pun bkan diorang ambil peduli pun 🥲

Rengat ni sakit cm senggugut... Sy ank first xdk lg,msuk y ke 2,biasa2 je skit tu, tp masuk y ke 3 & 4,fuhh x tertahan dbuatnye, beberapa jam lpas bersalin dh rasa... Rasa cm nk bersalin skali lg pn ada, tp masa lahir kn ank first tu, mil ada cerita jgk, jd bila g hospital, bwa spare minyak panas siap2, jd kurang skit sakit tu...

Sy anak ke 4 baru merasa sakit rengat ni. Sakit sgt rengat. Time menyusu anak dia dtg sambil kepit2 kaki menahan sakit. Makan panadol pon x hilang sakit ni. Makan sebab taknak demam je. Selama 3 hari duduk dlm wad menahan sakit rengat. Balik rumah bertungku letak minyak panas baru beransur hilang rengat ni.

anak first xkena rengat..anak kedua baru kena..nasib baik kena rengat tuMasa kt hospital...Dr bagi tuam dengan hot pad+antibiotics+ubat tahan sakit....bila ketulan darah beku dah keluar,baru Rasa lega....saya Rasa rengat ni sakit mcm contractions..sakit..Sabar jerlah

sy kne rengat time lepas bersalin ank no 2 , rasa kne rengat tu mcm contraction jgk, rasa mcm nk beranak lagi skli 😂 nk cepat kn reda kne kerap kn bertungku, sapu minyak panas, minum air suam ii panas, makan nasi ii panas... rengat tu proses pengecutan rahim...

sy kena rengat lps brsalin anak ke 3 n 4 baru nie.. lps bsalin tu trus minta panadol kt nurse.. thn kejap je.. pastuu sakit trutamanya masa bby nyusu.. take time jg.. smggu cmtu da ok.. tp mmg brpntg style org lama laa.. brtungku, brbengkung, etc..

1y ago

czer mmg ssh cket.. adik sy pn br lps bsalin jg.. czer.. tak bertungku, tak berbengkung... fokus kt nk pulihkan luka czer tu je.. jaga mkn, prgerakan sume.. klu sakit mkn panadol je..

Saya kena rengat masa pantang anak ke-2 masa menyusu. Mmg masa tu kena letak anak sebelah dulu, tak boleh fokus nak susukan anak. Ya Allah sakit rasa. Mcm senggugut pun ada. Lama kelamaan hilang sendiri. Masa pantang anak 1st tak pernah kena.

sy kne je... sbb ketulan drh beku.. Klo bersalin normal, lps msk wad biasa tu, cpt2 sapu minyak panas/bertungku dgn hot water pek tu... Tp sy cuma sapu minyak/krim pnas n pakai bengkung.. nanti lepas ketulan tu jatuh, rasa lega sngat.