Rengat dalam bahasa saya

Ibu² pernah tak kene rengat? Macam mn para ibu hadapi dan kurangkan rengat tu? Orang kata first baby xde lagi benda ni. Tapi second and onward baby akan kene. #seriusnanya #ingintahu

24 Balas

Ya. First baby mmg xda. 2nd baru ada Lagi2 time menyusu, sakit nak menangis yg teruk sgt. Saya makan panadol xjalan. Tungku. Nak cepat hilang, kerapkan menyusu baby. Tahan sikit la sakit tu. Smgu nnty hilang la

pernah.. bidan ngurut tunku bhgian bawah perut.. terasa darah kluar laju mcm air paip.. sampai hilang rengt tu .. lega.. tu dokto kata darah beku kluar x abis.. yg pnh kene sj tau berapa sakitnya rengt ni

saya pernah kena. memang akan jadi juga walaupun setiap hari saya bertungku.stokin pakai tebal, tungku tu, tungku betul².bukan perut je.kaki , tepi peha pun tungku juga.dan jaga makan jangan silap.

sy anak 1st dh kena rengat ni... sy bertungku panas2 & mkn Panadol je nk kurangkan rengat ni... rengat ni process nk kecutkn Rahim je.. kena dgn x kena tu atas nasib lah..

Saya pulak tk ada kena rengat. Tak rasa macam mana kena rengat tu. Balik sahaja hospital memang bertungku terus.

1y ago

Saya beranak normal. Sis bersalin secara cser atau normal

saya x pernah kena tp ada baca org cakap makan akar harbanika yg nona rogey punya..moga dpmdahkan ya sis.

Ya ada kena. Masa baru² bersalin. Selagi tak bertungku memang akan rasa rengat

sy skrg kne rengat sakit sgt mcm sakit contraction. dahla czer nk xnk hdap aje😭

1y ago

try bertungku..sy dlu brsalin czer ms nk brtungku tu lapik kain dkt tmpt nk brtungku nnti kurang rs sakit lepas brtungku...klu xde batu tungku blh guna air pns letak dlm btl ..

Pernah, klo sakit sngt sy mkn panadol.. Rajin2 bertungku..

Saya pun xtau cmna rasa rengat tu