Induce or czer?

Hi ibu2 , nk tnya pendapat. Sy dah 2x induce ubat tp bukaan still 1cm. Tak sakit cuma sakit sbb dr check bukaan. Kalau ibu2 dekat tempat sy better tunggu induce kali ke-3 atau bersalin czer? Rasa stress sbb dh lama duk hospital orang lain yg induce sekali dengan sy semua dh bersalin🥲

4 Balas

hihi sama kes dgn saya haritu bersalin. org katil sebelah dah bertukar2 tp sy masih lagi berkampung kat wad duk tunggu bukaan. saya sampai 3x induce. dan masih bsabar sbb nk sgt bsalin normal. tp apakan daya upaya saya yg hanya merancang, tp perancangan Allah jauh lebih baik. dah kali ke3 induce tu dah bukak 4cm. tp jantung baby drop, terus kene emergency czer

2y ago

Ya tanya awk Insan Biasa hehe. Oh setiap hari berturutan. Seksa juga tu nak menunggu kena induce 1st sampai 3rd 😮

Aritu pun doc bg sy pilihan bersalin paksa secara induce(37 minggu) atau czer (38 minggu)..sbb baby besar..last2 saya pilih czer..sbb penerangan induce dr doc (3 cara) tu ending dia emergency czer..so xpala..sy czer 38 minggu..jumaat ni..

1y ago

Kira besar dh tu. Saya ada gdm on diet. 34w baby berat 2.1, 36w berat 2.8, 37w berat 3.1-3.3 (masa ni doc bagi pilihan, nak normal secara paksa bersalin masa tu juga, czer 38w (tarikh doc tentukan), saya pilih czer 38w 4 hari baby keluar berat 3.31 kg. Sebab pilih czer, faktor umur, baby besar (kepala lebar, bahu lebar dan kaki panjang)

sy bersalin merasa dua2..time induce rse mcm trukk sgtt,lstly emrgncy czer sbb xbuka laluan..bg sy czer senang cuma pjgaan lps czer tu kena btul2 jge..bab sakit smua proses brnak tu sakit hehe

Hi thankyou pda yg reply. Alhamdulillah sy bersalin dah 18/8/22 induce smpai 3x tp still takda bukaan, then pada 18 tu jantung baby drop terus kena emergency ceaser.