asalammulaikum

Ibu2 Nak tnye Klau hb rendah nak naik kan hb perlu MKN apa ye untok. Naik hb , ? terima kasih

28 Balas

sy ank 1st dulu pun masalah hb rendah...mcm² makanan cuba...jambu batu,delima,kerang, kambing, bayam...semua cuba...semua x jln... Dr bg zincofer...naiklah jugak plg tggi sy 11.6 camtu...tp mmg xpenah dpt atas 12 sepanjang preggy...now anak dah 3 tahun 3 bulan... sy pregnant anak ke2 ni masuk 3bulan kandungan...hb lg rendah...bukak buku je hb dah 10...cuba itu ini...nurse suruh acid folic+2 iron tablet sehari...plg tggi pun 10.5 je...sy try makan ubi bit(beetroot) 2 hari baru mkn...hr ni try hb naik 11.1...happylah jugak sbb cecah 11...huhu...sy pun masih try & error apa yg serasi...x penah lg try iberet...mcm nak try sblm check up 3/3 nti

4y ago

minyak kelapa dara, kurma pun sy dah try semua...x naik jugak

Sy stop obimin & tukar ke iberet. Amalkan jambu batu & susu hari2. Jenis susu tu depends. Sy boleh telan dutchlady low fat je. FYI, sy mmg suka minum caffeine. Nurse pesan kena stop caffeine intake so bila sy stop, HB & BP drop gila. So, sy just kurangkan caffeine intake sehari skali je & minum waktu pagi. Alhamdulillah campur² dengan intake iberet, jambu batu & susu hari², HB & BP terus cantik.

Sy setiap kli check up hb menurun.. Dri 13.6 turun smpai 11.6 skrg.. Nurse nsihat kan sy bnyk kan minum syur2 hijau ng buah2an.. Pstu nurse suruh minum susu farm fresh y siap dlm kotak tu atau bncuh air.. Xkisah brand ap.. Tpi nurse ckp jgn minum susu ibu pregnant.

3y ago

saya ada jual nak ke

Sy pun hb turun masa tu risau juga, lepastu sy disarankan utk tukar minum ubat iberet folic 500 (beli di farmasi) . Then amalkan lebih mkn sayur2 hijau dan jambu batu..

Kalau sy makan jambu batu...sebelum nk ke klinik buat check up..MLM tu sy makan kerang rebus...minum air yg cukup...minum susu kurma..

sy hb low 7.6 ..doc advice lebih mkn sayuran hijau, anggur hitam, ikan bilis, buah plum, kerang. hb minggu ini naik 8.8

4y ago

ubat iberet kena wajib ambil jugak sis

Minum air rebusan buah kering... In shaa Allah naik... Sy sndr amalkan dr awal pregnant s. Pai skrg...

wslm .. .. klu sya hb renda sya mkn hati ayam je ngn sayur bayam buah delima alhmdllh dh x pnh trun 😊

susu kurma.. paling sedap farm fresh.. kalau brand lain goodday or dutch lady pun ok..

Bayam, jambu batu, minyak kelapa dara. Hb sy 13-14 setakat ni. Paling rendah pun 11.2