Perlu kejut NB untuk menyusu ?

Ibu2 nak tanya, perlu ke kejutkan nb 18 hari utk menyusu? Kalau dia tak bangun dlm masa 2jam tu? Ke biarkan je dia tidur dan akan bangun sendiri untuk menyusu? Maaf takde pengalaman ni anak pertama. Tq

7 Balas

Perlu kejut setiap 2 jam, supaya kuning cepat turun dan berat badan baby normal. Dia pon perlukan nutrien yg cukup untuk membesar. Pasal tidur jangan risau, selalunya baby akan tidur balik lepas dia kenyang.

baby ada kuning x? if ada kuning, awak kena kejutkan baby utk menyusu 1j or 1j stgah. baby yg kena kuning mmg suka tido. nk kuning cpt turun baby kena kerap kencing &berak

8mo ago

feed on demand je awak. xperlu feed on time dah😊.

Saya dulu siang malam 2 jam sekali kejut baby bangun menyusu. Kalau dia liat nak bangun, nurse ajar jentik2 manja tapak kaki baby bagi dia bangun…

Kalau saya dulu setiap 4 jam akan angkat baby dan bagi minum 😉 lepas minum, tepuk perlahan-lahan bagi baby berlahak, then tepuk bagi tidur semula

Perlu. Sebab baby hilang berat badan pd minggu pertama. Kalau 1 bulan ke atas baru blh tunggu dia bangun sendiri tapi kalau blh biar 3-4jam

sye kejut baby mnyusu tiap 2 jam.. Tp kdg baby bgn sendri..

8mo ago

Kalau sy kejut, payah benor nak bangun sis. Kita dh offer susu dia tidur nyenyak lgi 😆

baby ade kuning?