Anak kuning

Hi ibu2 nak Tanya kalau anak kuning mmg xblh bf ke??kena bg susu FM ke???Dan boleh tau x susu apa ssuai ngn boleh share tips trunkan kuning bby..bby bru 9 hri...kuning cek up makin naik#bantusharing #SeriusTanya #SeriusTanya

23 Balas

Kena paham konsepnya bhw jaundice ni nk trn kn kne make sure baby berak and kencing byk utk singkirkan bilirubin.. So nk bg berak kncing byk mmg kne kerap susu. Xkesah la susu bdn ke or fm. Sb dlm susu tu ade lemak utk nk bwk kua bilirubin tu td. Kdg2 doc akn suggest mix feeding bf + fm klau mom tu susu bdn xckop or lain2 mslh. Xslh pon bg fm. Yg ptg kne susukan baby cukup2 kerap2. Bg berak kncing byk. Insya-Allah kuning trn. Bear in mind, ada kes susu ibu punca jgk kuning naik which is breastmilk jaundice yg mna susu ibu tu sdri punca kuning baby xtrn2. Tp kes tu rare lah. Papepon, jaundice baby ni kena nyusu dgn kerap dan kerap juga membuang. Klau xde mslh lain baby shud be fine. :)

2mo ago

I see. I'm just sharing general info as it might cause misunderstanding to other mommies. 😊

Untuk bantu bby kuning cepat, bby kena kerap berak dan kencing. Yg mana dia kena kerap menyusu. Susu badan melawaskan, sbb tu di galakkan susu badan, melainkan awk x ada susu nk bg, then baru fm. Jangan mkn / minum apa2 ubatan herba lg, sbb tu buat bby panas. Jaundice ni demam kuning tau, klau kita mkn benda panas, anak akan panas jgk. Even Halia pun sy x consume, sbb misi x bg sbb panas. Susu baby pun sejam sekali. Kena kerapkan menyusu. Tips yg lain, sy guna herba mandian cina kt kedai seisei. Tp dgn anak sy lambat menjadi. Dgn anak org ada yg ngam kuning turun elok. Jgn bagi bby mkn apa2 selain dr susu, perut bby masih muda, perut dia hanya mmpu digest susu shj.

Tak betul. Itu misconception. Teruskan penyusuan ibu seperti biasa. Jaga jadual susu setiap 1-2jam. Jangan culas. Nak singkirkan bilirubin melalui proses pembuangan baby (berak/kencing). Sebab tu kena jaga jadual susu. Jika perlukan bantuan dalam breastfeeding, boleh dapatkan bantuan nurse di KK. Saya sarankan awak follow Puan Nad Masrom, certified lactation counselor. Beliau ada share breastfeeding journey semasa anak beliau jaundice.

2mo ago

Betul tu. Kalau ada doktor yang advice untuk bagi FM pun bersebab. Sebab utamanya pada si ibu. Jika si ibu merupakan high risk mom yang memerlukan rawatan/ubatan, doktor akan advice untuk bagi FM sebab rawatan/ubatan tersebut tak sesuai untuk breastfeeding.

blh je bf ank..mcm ank sy dlu lahir pramatang prolog jaundice..kalau ikutkn doc suh bg susu formula tuk turunkn kuning ank..tp sbb ank rejek formula yg doc bg ms dkt nicu..alami cirit birit nonstop dan muntah nonstop hampir kehilangan dia..jd sy nekad bg ank susu bdn.. alhamdulilah lepas tu tgk2 kuning ank cpt turun..kena tw teknik lekapan yg btul semasa mnyusukan ank.. mg dpmudahkan segalanya aamiin

kalau awak mmg nak bg susu badan then teruskan. susu badan diawal kelahiran bayi sgt berkhasiat. hanya ada 3-7hari sahaja. susu kolostrum. susu ni boleh protect imunisasi badan baby kita kerap directfeed baby 1/2@1jam gap. baby kena kuning mmg suka tido. jadi kena kerap kejut baby utk baby bangun minum susu. supaya baby kerap pee and poo. jadi kuning akan cepat turun.

Kalau Saya bagi fully susu fm dutchbaby sebab kena makan ubat hospital. Ubat panas bila bagi susu badan mencanak kuning naik. Bila stop kejap susu badan demi anak setiap kali check mesti turun bacaan. Alhamdulilah day 10 turun kuning dah tak kena ulang g kk. Sekarang dah boleh bagi susu badan. Setiap pagi bagi baby mandi dengan air kucai +asam jawa.

Sharing pengalaman sendiri.. rezeki sy 2nd baby x sempat kuning. Sebab utama hospital putrajaya sejuk yg amat. So baby kerap bangun menyusu. Masatu langsung xde kuning. Lepas discharge, hampir nk kena kuning sebab kt rumah x sesejuk hospital, so baby kerap tido dan x menyusu. Bawak g klinik untuk check kuning, doc suggest susukan baby setiap 2 jam

Tak betul. Anak saya pun kuning juga, saya teruskan je bf. Tenang aje. Ikut je cakap doktor, kerapkan penyusuan dan pastikan baby kerap kencing berak. Bagi baby gerak2, main dgn dia, bawa jalan2 kena cahaya matahari pagi samada dukung atau tolak stroller, so perut dan ususnya pun senang nak proses apa yg dia ambil dan buang.

salah tu sis kalau bf lagi elok sebab susu ibu keperluan utama baby , saya anak kuning 2 minggu je fully bf setiap 2 jam sekali menyusu , kalau bf pastikan jgn makan benda panas cth halia , blackpaper sbb buatkan lambat turun kuning

Sis cara dia bg bby berak shari 3 4x at least mmg laju turun kuning dia cara dia sblm susukn bby sapu myk kt pusat perut dia pas nyusu pun buat yg sama supaya rangsang dia berak insya allah laju kuning dia turun