Insurance Baby

Hi ibu2 mengandung semua! During pregnancy, you all dah ambil insurance for your babies kan? Atau ada ke yg tak ambil insurance for baby? I think should ambik la kan. Which one yg you all prefer? Prudential, Great Eastern or apa? Recommend pls!

13 Balas

Saya sarankan ambil. Haritu kawan saya pregnant 7 bulan tersadung keluar lift ada pendarahan. Dapat pampasan. Saya pun tunggu cukup minggu nak ambil prudential sebab seram dengar kawan jatuh masuk hospital. Ada juga dengar kalau baby lahir kena jaundice pun dapat pampasan. Bukan lah nak pampasan saja, tapi nak coverage baby if berlaku apa apa. Kalau saya, saya ambil. Tapi depends pada comitment masing masing juga.

Better ambil sbb sblm ni ank sy xsihat n demam tggi.pergi gov lambat..paling sedih gov dia xde bt cek up details mcm covid&influenza.baby sy kena influenza bpe kali pergi gov last2 doc suh blk je kata demam biasa.pergi hospital swasta utk test rupanya kne influenza.lps tu terus beli insurance utk ank sy..now kalau xsihat je blh terus warded dlm wad yg selesa&rawatan pn details.insurance ank sy guna takaful

1mo ago

anak sedara sy dulu pn kena rotavirus, yg tu ok lagi warded mak jaga. yg tak menahan mak jangkit, mak pun cirit muntah teruk pastu kena jaga anak yg cirit muntah jgk. toilet jauh anak kejap2 berak, mmg kena ganti la kan. mak dah lembik kat wad anak, nk ayah jaga ayah pun jangkit rotavirus tu jgk + anak nak mak, bf lagi.. lepas lalui tu terus ambil takaful utk anak..

Saya ambil Prudential punya Infant Secure rm 58 sebulan. Dia cover dari baby dalam perut sampai baby usia 5 tahun. Dia lebih kepada pampasan kalau apa-apa terjadi pada baby cth komplikasi semasa mengandung, kematian kandungan, baby atau ibu mengandung, penyakit sejak lahir macam jaundis dan penyakit berjangkit macam Hfmd

1mo ago

sy ambik prudential rm170/month. medical card

Prudential ada plan yg cover dari dalam perut.. Nanti Prudential minta doktor pakar tulis report mengenai kandungan untuk submit permohonan.. Amik Prubsn pun boleh.. tunggu lepas baby lahir.. boleh start tanya ejen yang awak kenal dari sekarang.. atau call nombor.. nanti dia assign.. minta buat plan ni free je.. kita boleh review dulu..

1mo ago

Sy mmg dah review dan insurance plan. Cuma lebih prefer Great Eastern..

Saya ambil Prudential utk anak selepas bersalin. Monthly Rm 183 cover sampai umur 60. 😅 (nanti dah besar, suruh dia bayar sendiri la. hee) Elok cukup umur setahun, anak kena demam Viraemia. Nasib ada insurans cover. Rm 5k jugak la cost hospital.

1mo ago

I think yg ni sama macam my mom ambilkan utk I masa I kecik dulu. Cuma now I tgh look forward utk my baby pula la. Since I masih pregnant now, ingat nak ambil package for pregnant mum & baby sekali.

mcm sy..sy tak pnh ambil..tp ada yg kata prudential ada byk benefit .tp xtwla kalau tahun 2024 ni mcmne .kena cmpare both compny nya benefit mcmne br blh decide.. senang nk claims atau tak jika berlaku pape..

1mo ago

I think if senang claim and more benefits, GE la kan 😍

during pregnancy, saya takde ambil.. lepas beranak, anak saya nak dekat setahun, saya ambil medical card yg prudential punya.. rm120/monthly..

if dlm kandungan ada tempoh dia, tp sy lupa. dulu nak ambil tp terlambat dh. kena tunggu lahir. now anak takaful under hong leong rm120 sebulan

1mo ago

meh ws boleh jelas2 https://wa.me/+60148012982?text=medicalcard

sy blum ambil skrang. sbb msih struggle dgn kewangan. in Sya Allah klu mmpu bleh ambil juga. sbb kita xthu kdpan kan

Belum ambil, mahal betul la bulanan, stakat ni pkai panel company, nanti besar sikit mmg nk ambil medical card