Sakit pinggang & senggugut

Ibu2 kt sini ade tk rasa sakit pinggang yg teramat masa masuk bulan ke-6 / 24weeks cmtu . Pinggang saya sakit sgt dan rasa mcm senggugut , normal ke kalau mcm tu ya ? Baby ok aktif bergerak setakat ni .. Btw sy obes , mngkin kah sebab tu pinggang sy sakit teramat ye ?

3 Balas

normal sis sy pun dah start rasa macam tu & masa ank 1st sy rasa cramp mcm senggugut yg amat sngt sampai masuk ward doktor ckp tu cuma Braxton Hicks itu normal sbb rahim kita sedang buat preparation tuk melahirkan nnt & bila rasa Braxton Hicks lg @ cramp pada perut cuba tuk bnykkn rehat. masa kat wad doktor cuma x bagi ubat tahan sakit pun sbb mngandung & suruh rest in bed kurangkan pergerakan & bnykkn berehat lps tu rasa sakit cramp tu hilang sendiri. kalau sis masih risau pergi la buat pemeriksaan tuk hilangkan kerisauan sis.

2y ago

alhamdulillah rasa sakit tu tak berlarutan , cuma satu hari tu je . smlm dh g kk bgtahu doc , doc cuma pesan kalau jadi lagi lpstu ada pendarahan atau kluar air terus kena pergi hospital . tp alhamdulillah masa sakit tu mmg tkde darah atau air ketuban ke apa kluar , cuma sakit pinggang sgt2 je . sy pun rasa maybe braxton hicks kot masatu , cuma terfikir eh tk awal sgt ke sbb baru 24mnggu masa tu 😅.. tapi alhamdulillah buat masa ni tkde rasa sakit mcm tu lagi .. tq ye sis share pengalaman

normal puan , saya pun obes juga lagi2 tiap petang saya berjalan dan buat senaman prenatal tu lagi rasa sakit tapi kalau sengugut better g klinik lah jumpa doc takut ada apa2 effect lain pada baby ..

kalau sakit pinggang tu normal sis, kalau senggugut tu kena refer doctor.