Bengkak Susu

Ibu2 kalau bengkak susu selalu buat apa ye untuk hilangkan bengkak tu ?

16 Balas

Kalau bengkak masih baru dan belum sakit, cuba urut atau pam tengok susu keluar atau tak. Kalau tak keluar ada kemungkinan saluran susu tersumbat mostly akibat salah latching. Kalau macam tu cuba urut ke arah puting dari setiap arah, puan boleh google kedudukan lactation point. Urut lactation point tu. puan jugak boleh cuba dengan tuam dgn towel suam preferably panas sedikit, tuam sampai susu puan leaking sendiri tanpa dipicit. Lepas tu baru urut keluarkan susu sehingga payudara puan terasa lembut semula. Tuam boleh jugak guna botol berisi air panas tu balut dgn kain dan berhati2 supaya tak melecur. Kalau tak berkesan segera ke hospital. Jangan tggu sakit sangat baru pergi. Ini utk elakkan mastitis. Apa2 pun dapatkan nasihat doctor atau lactation consultant adalah lebih baik!

Sy sll buat botol susu atau anything letak air panas dlm botol pas tu alas kain tuam kat tetek urut pelan2 pas tu sy akan pam susu sll.... Klu dlm pantang x buat ape rs cm penuh je sy akan tuam dan pam...

Masa sy kena, doktor ajarkan masa mandi buka air panas suam2 letak je kat bahagian bengkak, Sikat guna sikit yg halus slow2, alhamdulilah menjadi.atau masa rehat2 tu Sikat slow2

Kene tuam dan urut2.. Kene juga cuba keluarkan susu walaupun sakit.. Klu x lagi melarat sakitnya..

selalu nya amik tuala basah kan lepatu tekap. da lme skid bru urut² , pam tetek

3y ago

Saya punya punting sampai luka … orng cakp letak kobis

Suami urutkan pastu sy pam susu . Bg baby menyusu ngan kerap 👶🍼

Ambik kubis satu helai tekap pd breast... InshaaAllah

Tuam bgi reda sikit bengkak

tuam air suam

Demah dengan air suam