ayam

Ibu2 hari ke 6 berpantang blh mkn ayam lg x???

31 Balas
Expert

Salam sejahtera, untuk makluman anda, tiada masalah untuk makan ayam selepas bersalin kerana tubuh anda memerlukan protein yang cukup untuk proses proses penyembuhan. Ayam merupakan sumber protein yang baik dan pengambilannya adalah disarankan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Sy dah pantang 18hari..hari2 makan ayam.. 😅 hari pertama dkt hospital lepas bersalin tu pun dorang bagi ayam..masak halia lar..pan grill kunyit lar..kemain sedap lagi..asalkan xde alergy jer..& bkn yg bahagian yg berlemak2..

Ikut pada badn sendiri sis..kalo rase xyakin..xyh mkn tkut ad alahan..sya pn x yakin nk mkn ayam mse pantang..tapi selepas 2 minggu sye cuba makan aym skit2..alhamdulillah ok xde alahan..luka jahitan xde ap..

Kalau sis tak ada alergik ayam, boleh je makan. Nurse & doktor pun cakap macam tu. Kecuali kalau mmg ada alergik tak boleh makan ayam, mmg tak boleh la makan ayam

lepas 1 minggu dah boleh makan ayam.. mana yang lepas brsalin terus makan ayam tu. memang la x jadi apa. yang effect nya masa tua nanti.. badan nk pkai lama

Sy lepas keluar labor room malam tu terus minum sup ayam, tak ada apa2 masalah pun.. Time pantang pun hari2 minum menu ayam,ayam msak kicap dan sbg...

Cuba puan follow doc Imelda Balcin dkt fb. Byk info berguna pasal mknan, baby, pregnancy dan byk lagi. She is the best doc ever I know.

Breakfast lepas bersalin dekat hosp kena bagi mee goreng + telur. Lunch nasi,ayam,sayur dan tembikai. Elok makan ayam ketika berpantang.

Kalau ikut pantang moden/doktor2. Mmg bleh sgt makan ayam, telur. Jangan makan ayam hnya kalau mmg alergik dgn ayam. Tu je.

Saya hari pertama dah makan ayam hospital bagi🤣tp depends dgn badan la sesuai ke tak kene try and error bnyk🤣