Minum air gula

Ibu2 boleh share x pngalaman mnum air gula? @ tips mnum air gulaa... Stgh org xdpt mnum.. first baby

42 Balas

Sy baru minum air gula td kt kk. Baru week9 tp sebab bmi lbh 30 so nurse suruh cek gdm. Duk tnya nurse, kena minum slow slow ke laju-laju. Nurse ckp ikut awk la. Tp klu slow slow biasanya org muntah. Sy minum, aik mcm air sirap yg manis piaw. Air yg sy minum tu xda kaler ya. Tp mmg btul rasa air sirap manis piaw haha. Kejap je habis dan tak rasa mual pun. Cuma haus nau kering tekak. Rasa mindset kena jaga. Sebab duk ckp nnt muntah nnt muntah. Tu yg rasa nk termuntah kot. Sy ok je td

Datang awal 15minit sebelum klinik buka😅.. tips nya minum sekaligus sambil tutup hidung, paling penting tutup hidung jangan bagi lepas even air gula dah habis minum.. tahan hidung untuk seminit dua, bernafas ikut mulut dan telan saki baki air gula dalam mulut tu sampai yakin rasa air gula tu dah hilang.. then baru lepas hidung.. klau pegi dgn kete boleh baring dalam kete sementara tunggu dua jam.. boleh je nak bilas tekak dgn air masak sikit..tpi jgn minum banyak..

1y ago

Kiranya lepas minum air gula kena tunggu 2jam ya ?

Alhamdulillah laa first time minum minggu lepas result okay..tapi ya allah nak cakap air tuu manis gilaa 😂😂sblum minum kena amik darah dulu..pastu nurse buat air gula suam2 so sy minum sikit2 sbb cawan besar ingatkan cawan kecik je..huhu pastu patient lg sorang ckp u minum one shot jgn minum sikit2 nanti u muntah 😅 hahaha lepas tu bru minum byk sikit..nanti akan rasa mcm pening2..lepas 2jam kena amik darah lg 😆 so buat laa rutin check up kt kk mcm biasa huhu..

bru td minum air gula..actually ok je xde la pekat sgt n loya..secawan je sy nmpk nurse bancuh..bg sy okayy tp keadaan sy mse minum tu xde pening or mabuk mgkin sbb tu okayy kot..cume lapar je sbb puasa kn..jgn risau k xde pape kuat kn smgt je.mcm sy td amik mood minum dkt tingkap hehe..minum cket2 pn xpe slow2 mse dpt tu xde la pns dh suam pn still leb telan lg..

1y ago

Nak tanya sebelum minum air gula tu doktor akan pesan untuk puasa dulu kan sebelum minum ?

Saya isnin minggu depan minum. Ramai orang cakap tak sedap, tak boleh telan, muntah. Saya dah set awal-awal dah dalam pale ni. Air gula sedap, In Sha Allah aku boleh minum. Bila dah set dalam kepala tak boleh minum, tu makin menjadi-jadi otak tak boleh terima air tu. Good luck mommy! 💪

3y ago

sy dh mnum . alhamdulillah dpt laaa telan . hmpir2 tewas jg

Datang awal, kalau boleh jadi orang pertama yg minum sbb masa tu air gula masih suam. Jadi tak terasa sangat. Minum one go kalau boleh, tapi saya dua kali teguk juga sebab banyak pula penuh gelas😆 lepas minum tu duduk relaks dulu, pening sikit sebab manis sangat kot. Cuba sebaik mungkin jangan muntah.

pilih yg suam2 .. mnum than nfas jp .. klau nk muntah try tahan je ... sy alhamdulillah oky .. tpi sangkut lh gdm 😂 .. lps beranak mnum lgi air gula , tpi rasa loya nk muntah tetap tahan sbb tk nk repeat mnum .. alhamdulillah tk ad gdm lps branak ..

10mo ago

samaaa laaa td kita minum air gula tp syg sngkut 😩xpnh sngkut ni pertama kli kena

Kalau saya, saya beli sendiri air gula ni. kk bagi minum. Make sure puasa start 10 malam hari sebelum. Esoknya jangan makan apa2. Sampailah dah amek darah kali kedua. Kalau tak, takut sangkut. Orang kata kalau rasa loya, bawa minyak angin. Air gula tu teguk dua kali je kalau boleh.

Kalau tak nak muntah, minum seteguk seteguk. Take your time. Setkan dalam mind, yg awak minum air biasa dan takkan muntah. Sebab mostly dok cakap muntah-muntah so nnt terbawak-bawak dalam minda. InsyaAllah nanti oke je. Good luck ok?

3y ago

Kan? Betul biar lambat asal tak muntah hehe. Alhamdulillah awak selamat minum dgn jayanya. Myb setiap org lain2. Tp kalau yg first time, better try seteguk dulu. Kalau sekali harung, takut tak boleh nak terima, kang tak pasal kena repeat 😆

sy baru minum air gula 4hb tu..alhamdulillah ok..mind set kna kuat mcm minum air biasa ja..sy 2x teguk sbb air gula byk sgt tp sbnrnya xla manis sgt smpi xbleh telan..inshaAllah tekak bleh terima..jgn dgr ckp org selagi x cuba sdri..semoga d permudahkn 😉