TIPS MINUM AIR GULA

Assalamualaikumm...ibu2 smuaa....ada tips x tukk mnum airr gulaaa.... #firstbaby #bantusharing

11 Balas

Sy takut masa nak minum air gula. Sbb dgr dari pengalaman Kwn2 minum ada yg muntah, kene ulang minum balik. Pengalaman Sy pula Sy minum air gula kat kk tapi Sy dapat perasa oren.. rasanya ok.. Kalau dapat yg pure tu, ramai muntah.. Sy minum cepat2.. Kalau blh amik yg suam.. Kalau sejuk nanti loya.. lps minum perut tegangkan sbb Kalau Sy himpit perut mcm tgh duduk ke, Sy rasa nak muntah.. Kira duduk tu kita sandar bagi perut selesa.. Kalau kk awk bg air gula pure tu, blh bgtau nurse kk nak minum air gula kat klinik swasta. Swasta byk perasa n sedap.. tapi kene bayar.. cuma result tu nanti bw ke kk bg nurse je..

3y ago

saya kt kk minum yg pure, sedapp. ada rasa air kelapa sikit. saya dgr pengalaman kengkawan dorang kata manis sangat macam rasa macam pure gula putih tu tapi sebenarnya tak pun..

1. tenang. dtg seawal yg boleh supaya dpt air gula yg panas/ suam. 2. minum masa air gula tengah panas/ suam. 3. minum 3/4 teguk ikut selesa. maknanya, minum cepat. jngn minum seteguk, berhenti lama... lps tu sambung. 4. duduk diam.. siapkan bawa balm ke minyak angin yg digemari. Hidu. rehat. Tu cara saya. Saya pening lps minum sbb masa tu sy alahan mual bagai. klu boleh baring, baring. saya tak bawa kereta, tau macam tu punya pening, sy bawa kereta, tido dulu dlm kereta 😅

3y ago

@Tanpa nama. betul2. KK saya tak bg minum air kosong langsung 😂 Poning den dibuek eh hahaha. Kumur2 pun sy takut muntah. tu yg yg sy duk ontok2 sbb trauma muntah air banyak beberapa hari sblm tu masa gosok gigi.

Saya baru minum semalam sis. Tgh dahaga sedap minum. Air gula tu suam tu yg laju je saya minum. Perisa oren nurse bagi. Alhamdulillah masa minum tu okay time dah habis tu ada rasa sakit tekak sikit dia mcm perit sbb terlalu manis kan, saya tak minum air masak pon. then ada rasa pening skit. Saya sandar dan tertidur sbb kne tggu 2 jam untuk next ambik darah tu. Apa2 pon moga dimudahkan segala urusan ye sis👍🏻

sbnarnya masa minum air gula ri tu sya rasa takut juga sbb dngar cita org mcm2. tapi sbnarnya x da pa pon.. sedap ja sya minum, bt 1 nafas telan terus. perisa anggur lg doktor bg😋mna lg dgn lapar kena puasa dr mlm, cuma bleh minum air kosong ja. doktor bg air gula terus minum lh🤣🤣 skrng sya dh 23mingu, alhamdulillah semua ok, baby sihat. gula, darah sya semua ok

3y ago

owhh kk x da perisa, ori.. mungkin sbb tu lh ramai2 ibu2 fobia, mmng x sedap kn

Mcm sy dpt air gula oren sedap sikit 😅. Duduk elok2, tarik nafas hembus. Pastikan tak pening kepala rileks. Minum sekali teguk smpai habis. Lepastu duduk sekejap takut pening kepala. Pastikan result sebelum minum air gula xlebih 5.1, selepas minum air gula bawah 7.8 😊.

mnm jangan stop kejap mnm kejap kalau tk rasa gula tu ada terasa kat tekak.sy minum sekali harung jer 5 8 teguk habis pastu relax tengok phone jangan pikir sngt apa yg masuk tekak tu 😂

cara sy..tutup idung..sbb bile tutup idung deria rasa x berfungsi.. bile dh hbs minum, relex jap 10 saat cm tu baru lps idung tu.. itu cara sy guna utk mkan apa je yg sy x boleh mkn..

hihi..xde…minum je mcm biasa…..slow2 pun xpe….sbb klu minum seteguk…..bleh but sakit tekak…sbb manis kn……….Gud luck….

Minum sekali teguk. Lepas tu g Kumur supaya hilang rasa manis mulut. Then duduk berehat kalau boleh di luar klinik. Relax je

3y ago

Ya sy minum seteguk. Air suam lagi so boleh telan. Sy punya cawan plastik tu

Minum sambil tutup hidung..