Baby jaundice

Hi,ibu2 boleh share tak cre nk turunkan kuning..sbb bby da 21 hari kuning still naik turun

17 Balas

Kerapkan menyusu badan klau susu badan kurang campur Dngan susu fm, dlu sya mcam tu jga smpai dua kli msuk ward, nsib msuk 21hri kuning trun bnyak, dlu bukan stakat menyusu je, sya Bgi bby mandi herba cina, syukur kuning dia trun, before guna herba tu, Bgi susu je skit je trun, sbb doktor ckp jaundice dia kuat dn susah nk trun,

Doc suggestkan selang seli bagi baby minum susu formula n susu badan..setiap 2 jam bg susu formula..susu pulak xkisah jenama ape,kalo newborn beli jenis newborn..doc suruh asingkan susu badan dlm satu botol n satu lagi susu formula, jgn campur dlm satu botol..in shaa Allah anak akan baik.

bby Saya pun dekat sebulan masih xturun.Kerapkan menyusu n Alhamdulillah aritu result ambik drah kat tangan semua okay & bacaan pun ad turun.Harap bby cepat2 turun Kuning sebab doc cakap kalau prolog jaundise xbolee nak pakai lampu Biru tuu daa,nanti lelama Kuning akan turun sendiri

saya hari tu kuning 250+ memang susah nak turun . saya try susu kambing karihome alhamdulilah dapat bacaan 100lebih.. sekarang saya minum susu kambing higoat dan baby pula karihome 1x sehari .. semua tips mandian saya cuba tapi bacaan masih turun naik..

Samala saya pun baby dah 19hari tapi kuning still naik turun😭kita pulak risau dia kena cucuk amik darah nanti kena check air kencing semua..susu dah banyak berak kencing pun banyak..sekarang tengah cuba mandikan pakai daun kucai taktau la okay ke tak 🥲

2y ago

doc kata kalau jemur boleh buat bayi kanser kulit just kerap menyusu bagi dia kerap berak tapi kalau lebih sebulan baby still ad kuning diorang akan ambik darah banyak lebih kurang 5 botol kecik utk cek takut ad masalah hati or hempedu

kerapkan bf..tambah juga fm..bby jaundice kerap tdur..jadi kejut baby setiap 1-2 jam.. sy darah o+, baby b+ memang medium risk..sy juga bg baby mandi daun kucai..semoga bermanfaat..nurse ckp elak minum kopi, lada hitam, jgn consume jamu..

kadang dia ikut darah jugak macam saya o+ sama macam baby dekat 2 bulan baru hilang masuk wad shari pastu ayah saya sampai sewa lampu biru untuk kuning dia sampai 200+ tapi dia aktif n banyak menyusu dari 2kg smpai dh 7kg 3 bulan

Kejut baby bagi susu kalau boleh setiap 1 atau 2 jam. Kalau bf ibu jgn mkn bawang putih, halia, lada hitam dan jamu2. In shaa Allah berkesan sbb anak saya tak sampai seminggu pon kuningnya

Kerapkan menyusu badan. Kalau dah warded pastikan hantar supply susu yg secukupnya. Kalau kurang susu, cuba ikhtiar minum air rendaman kurma merah + halba.. insyaAllah susu akan byk.

blend timun batang+air cap badak..tapis,then cmpur ngan air mndian ank..mndikan mcm biase...hampas tu letak kt dahi ank pom boleh...alhmdllh..ank saye cpt trun kuning...