anak taknak makan

hi ibu ibu semua🙋🏻‍♀️saya first mom dan saya ade masalah dengan anak saya,dia dah umur setahun lebih tapi dia taknak makan makanan keras. dia hanya nak makan nestum dan bubur yang diblend🥲soalan saya macam mana nak bagi anak pandai makan makanan keras ? saya buat bubur kasar pon dia taknak 🥹

2 Balas

Sama... Anak sy 2 tahun pula tu masih makan bubur. Bg makan spaghetti/ nasi die akan makan itu saja. Sayur ayam semua die x sentuh. itu pun makan sikit Sgt. Tp bg makan roti ke biskut ke die pandai kunyah. Cuma mmg die reject nasi. Bg sy, anak sy x ready lg untuk nasi. Tp ntah lah. Lama Sgt sy bg bubur nasi tu.

1y ago

yaa betul. anak saya macam tu lah .kalau suap nasik auto dia akan keluarkan balik siap korek lebihan yang dalam mulut🤦🏻‍♀️

Baby ada fasa2 taknak makan dia. Ada sebab juga mungkin anak tengah nak tumbuh gigi, so dia tak lalu nak makan. Tapi as parents kita kena rajin try & error alternatif kepada makanan lain. Cuba bagi biskut2 sihat dulu ke, atau buah2 yang dipotong memanjang. Biar dia hisap2 dulu

1y ago

baik baik. mungkin jugak sebab dia baru dapat bejalan kot 😅