anak taknak makan

bby saya nak masuk 9bulan tp tksuka sngat makan. kalau makan dia mcm nak muntah tp bubur tu hncur. makan roti baby pun dia taknak. ada kemungkinan sebab susu dia cmpur nestum dulu ke? fyi bukan saya yg bg nestum tp org gg jaga dia sbab saya bekerja kan. skarang kalau makan paling byk pun 5 suap mcmtuu dah taknak. #firstmom #bantusharing #firstbaby #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

boleh jadi. kalau berkerja awak boleh sediakan mknn utk pengasuh. boleh frozen kan makan awak masak masa hujung minggu. sy pon mommy yg berkerja. nak masak hari2 mmg xsmpt. sy masa setiap hujung minggu. apa yg awak boleh back to basic balik. kerap buat oral stimulation dekat baby. to me 10x tu dikira okay. sbb baby still makan. kena ada sensory play utk tarik minat baby awak. jgn letak high expectation yg baby kena habis kan semangkuk mknn yg awak suap. tukar environment baby. mean bawak baby tengok pantai ke, rumput ke. utk ambik mood baby

anak sye ble msuk 9 bln pun susah nk mkn... sblum nie mkn bubur 1 mgkuk bley hbes.. skg bpe suap je.. da mcm2 tekstur/ resepi sye buat sme je.. so sye rse memg skg fasa2 anak susah mkn.. baby sye x penah mkn nestum.. jd sye rse nestum bkn pnyebab anak sis x nk mkn..