Rambut gugur teruk lepas bersalin

Hi ibu-ibu semua, nak tanya. Boleh cadangkan tak shampoo apa yang sesuai untuk rambut ibu yg lepas bersalin. Rambut sy gugur teruk. Gugur teruk masa umur baby 3 bulan. Masa berpantang atau masa umur baby 1/2 buln tak pula gugur. Sekrang umur baby 3 bulan. Tiba-tiba rambut sy gugur teruk. Masa tidur,tilam penuh rambut. Sekarang 1 rumah,merata-rata rambut gugur. Ada ibu yg mengalami benda sama? Macam mna ibu-ibu mengatasinya ya? Boleh tak berkongsi pengalaman. Sy bru first mom.

5 Balas

Normal tu sbb hormon estrogen berkurangan. Puan dalam fasa keguguran rambut teruk. Memang stress juga tapi kita tenangkan diri sbb tahu ia normal. Saya guna shampu dan conditioner follow me. Serasi dgn saya. Alhamdulillah anak rambut dah lebat pd bulan ke 7 kelahiran. Saya juga gunting rambut pendek supaya tak stress dan rimas rambut gugur teruk. Tukang gunting rambut kata, normal je jika rambut kita tak sekata panjang slps fasa keguguran. Tapi kelakar juga tengok. Haha

anak sy 3 bulan ke atas start main air liur + menyembur2. dan2 rambut sy pon gugur teruk. betollah org tua kata bila baby start main air liur...abesla rambut mak dia 😂😂. inisiatif sy cuma potong pendek & sentiasa ikat. tido pon sy ikat tinggi mcm dlm pantang supaya xtrsangkut bantal. stakat ni mmg xda beterabur atas katil. tp dlm bilik air. hmmm 😅😅

itu mmg normal ibu, sbb time lepas bersalin kita punya hormon tu berkurang yang membuatkan rambut kita gugur teruk, saya dulu pun camtu. pastu saya cuba pakai shampoo khas untuk treat postpartum hair loss dari mama’s choice - rambut dah kurang gugur lepas tu. mungkin ibu boleh try 😊

Ya sama dengan saya puan, anak baru 3 bulan. Tiba2 rambut saya gugur penuh 1 rumah. Nak sikat rambut pun takut.. mmg gugur segenggam 🥲 baru tgh plan nak potong pendek je ni.. pstu nak tukar syampu mama choice tu. Harap ok la pasni.. sedih pun ada kepala makin botak😅 umur baru 27

ya normal tu puan..samalah saya