Minum air gula

Ibu-ibu sekalian minum air gula minggu berapa ye? Saya bakal masuk 14 minggu dan masih lagi ada muntah-muntah sikit 😞 Bercadang nak minum bila masuk 15 minggu nanti.. Risau takut termuntah minum air gula 😞

20 Balas

sy minum air gula masa 12w dan 28w sbb fmily ada kncing manis . 12w masa sy minum tu pun sy bru elok dri alahan . sy mnum tak pkir apa . terus abiskan skli tguk . Alhamdulillah tak muntah . spu minyak angin sesiap sblm mnum . memula sy mcm awak jugak . takut . tp lepas mnum aikkk biasa jee . hahaha . kali kedua minum pun dah rilek je . risaukan sngkut ke tak tu je , tkde apa laa awak . tenang je . if fmily awak takde masalah kncing manis . biasa mnum skli je masa 28w . kalau umur awak dah 30 gitu kne mnum 2kli .

Sy minum awal sebab umur lebih 30 dan ada keturunan so high risk. Tips dia minum laju² je jangan fikir air gula tu tak sedap. Lepastu standby minyak angin. Sebab lepas minum (depends pada individu) akan pening, sakit tekak sebab manis sangat, and ada yg berpeluh². Sedut je bau minyak angin tu. Alhamdulillah, sy okay masa minum, takde muntah takde lembik semua. Pening and sakit tekak sikit je awal² tu. Semoga dipermudahkan untuk sis ❤

sama cam sy sis.. doc suh minum ai gula nti 16w. khamis ni ckekup nurse 14w. mgkin sy akan dpt date utk mnum ai gula jgk nti.huhuuu ngeri nye rs. sb alahn maasih ada lg walaupun dah kurg muntah. dlm sehari sy masih ada muntah lg. klu sy biasa ms mnum bleh thn sket. tp bila dah masuk perut kosong dia jd pening dan loya. nk kna tahan 2jam lg tu yg seksa sket..klu muntah kita kna repeat blik.. itu sgt memenatkan..😪

sy aritu 29 weeks, 1st time minum air gula. boleh tahan jg manis dia. nasib baik minum sekali je. 1st & last. sis, masa sy minum tu.. tekak sy cm sakit sbb terlalu manis & ada pening2 sikit. sy standby freshcare minyak roll. sy minum dulu, if tekak rasa sakit/pening.. sy stop dulu, hidu jap freshcare then sambung blk minum lagi.. sy buat cm tu je smpai air gula tu habis di minum.

minum sambil tutup hidung , time telan tu tutup hidung juga jgn lepas ,, dh telan bru lepas perlahan2 ,, then repeat smpi abis air gula,, xyh fikir sgt nk termuntah ke ape,, otak klu dh fikir gitu mmg dia jd gitu,, bt rilek je bayang cam minum air favorites awak,, sekian tips dri saya yg minum air gula 28weeks n tiada gdm alhamdulillah

saya mnum alhamdulilah xda muntah, saya bwa straw buh dlm beg.. hihi sblm tu bissmillah tarikk nafas sedut telan sedut telan, smbil tutup mata jgn rasa sgt air tu insyAllah xmuntah.. lepastu sya bwa balik la strw tu😅 sis kena pi pagi diorang bancuh suam², alhamdulilahh xda sngkut

1y ago

tu firtstime saya mnum mmg tkut sgt² smpaikn sblm mnum ambik drah kli prtama , darah xnakk kluar bnyk😔lebam abis tgn belah kanan, xdpt detectt hb smua... kenaa ambik 2kli sblm mnum n 1kli lepas mnum😵tpi lepas pda tu syukur pulak hb naik xsangkaa hb 12 mmg pecah rekod selama mngandung😪 risau takut smuaa ada kot🤣 uii penglaman betul🤭 btw sya mnum 29week

Saya 22w pun ada masa nk muntah dia keluar juga. Tp jarang2 dah. Jgn sampai termuntah sis nanti kena minum balik. Saya minum swasta memacam perisa ada sedap pun sedap

Ikut faktor risiko, umur lebih 25, obesity, ada sejarah keluarga kencing manis, berat badan naik berlebihan, kena amek seawal 16-18w, tengok pada assessment doktor/nurse 😄

saya minum 16weeks. tu pun nurse akan tanya dahulu alahan dah berkurang ke belum. pastu baru dia set date. kk tempat saya ada hari tertentu minum air gula.

sye 28 weeks.. klu tkot muntah, mnum kt swasta.. ade air oren, anggur.. bley request nak sjuk.. rse mcm mnum air fanta cuma xde gas.. sdap!

1y ago

Xminum kt swsta pom blh...beli je kt farmasi..then bwk masa nk minum kt KK...dorg bg jeee klau bwk y perisa