KENA MINUM AIR GULA

Minggu depan dah masuk 12w .. nurse dah bgi tarikh untuk minum air gula minggu depan... Macam mana nak minum air gula tanpa rasa nak muntah? Sbb saya firsttime nii... Saya pulak tak mkn manis²... Risau pulak takut termuntah... Kang kena repeat pulak😅 ada tips tak mommy²? ##Sharing_dong_Bund ##SeriusTanya

7 Balas

Saya sebelum ni setiap kali fikir nak minum air gula akan muntah, tapi sy selalu je baca tips orang bagi 1. Masa nak strt minum ambik nafas 2. Masa minum tu klu boleh one shot je, klu nak berhenti pun kejap je, tapi air tu still lagi cecah bibir 3. Masa minum jangan fikir, just fikir "demi anak sy boleh buat" "oohh manis dia biasa² je ni" (yang ni sy buat time minum, insyallah kurang rasa mual) 4. Elak duduk tepi orang yang kita nampak potential akan muntah bila minum air gula (yang pun sy elak duduk tepi orang lain, sbb org sebelah uwekkk uweek, sy duk jauhkan diri dan abaikan bunyi uweek dia) 5. Sediakan minyak angin (sy bawa young living aroma terapi mint je buat hidu) 6. Org cakap kena rehat lps minum air gula, tapi sy hari tu terus g jumpa doktor dlm klinik, so tak sempat rehat (step ni tak pasti) 7. Satu lagi malam tu rehat yang cukup, masa puasa malam tu minum je air putih, bila subuh tu stop minum air putih (kuantiti sikit jela, jgn bnyk) jangan dengar sangat cerita orang ya seksa² minum air gula, enjoy je jurney masa pregnant ok (sbb dengar cerita orang sy tak boleh tido malam, mlm sblm g mnm air gula, pulse sy naik masa jumpa doktor) Alhamdulillah, sy selamat minum air gula tanpa muntah, mual sikit² ada la. Sorry panjang sangat tulis, ni journey saya masa minum air gula laa

2mo ago

tq sis kongsi tips nii...

Tips sy bawak minyak angin. Lepas minum air gula sapu minyak angin kt dada & tengkuk. Pastu sambil2 hidu minyak angin. Lg 1 jangan sesekali berjalan. Duduk je diam2 sbb klu berjalan lg rasa nak termuntah. Kurangkan bercakap atau tengok fon. Klu boleh tido tido je sbb nak tunggu amik darah yg ke 2 pun selepas 2 jam.

2mo ago

minyak angin mcm fresh&care tuh bolehh kann sis?

Awak boleh beli air gula dkt pharmacy yg ada perisa punya. Haritu saya beli perisa apple, rasa mcm minum air twister apple tu je. Takkan ada rasa nak muntah pun

2mo ago

yaa.. takbolehh.. saya kena minum yg kk jgk.. huhuhu

Time minum tu tarik nafas panjang panjang minum sekali shoot je jangan minum berhenti minum berhenti, kalau terstop lagi bertambah rasa nak muntah😌.

2mo ago

kena ambikk nafas dluu ni nanti

sebelum minum, tarik nafas panjang2..hihi.. Kalau boleh dpt teguk 2,3kali je jgn banyak Kali.. lg lama, lg penat air gule tu nanti ..

tak payah pkir byk..ambil gelas, duduk kt kerusi, teguk smpai habis. kdg pelik juga tgk org minum sikit2..tu yg buat nk muntah semula.

2mo ago

okay sis tq

minum jgn lebih 2 teguk.. dtg awal time air gula tu masih hangat ..

2mo ago

tq sis