39weeks first mom

Hi ibu ibu, now 39w. Dah dua hari rasa sakit macam senggugut sampai menggigil kaki. Tapi teruskan jugak masak 😂 Harini makin kerap rasa sakit tapi on off. Perut mengeras tapi baby aktif macam biasa. Dah dua kali keluar tandas perut memulas. Patut kee pergi hospital?

2 Balas

kalau perut kerap mengeras selang 5-10mnt dh boleh ke hospital. blh monitor tanda2 lain jugak mcm pecah ketuban, keluar mucus plug/ darah.

3w ago

💯 selang 4-7 minit, consistent dalam masa sejam, terus ke hospital. tapi listen to your instinct juga. kalau rasa sakit yang tak tertahan, dah deep breath, minum air, tidur, apa semua pun tak tahan juga sakit, walaupun contractions tak kerap atau tak regular, boleh pergi je hospital.