Assalamualaikum..

Harini hari ke 4 saya dok rasa sakit perut memulas jaa perut nii .. baby dok mengeras jugak tapi tak kerap sangat , pinggang sat2 dok rasa sakit saya baru 35weeks 3day patut dak saya p hospital ??#pleasehelp

2 Balas

Kalau tak sedap hati & tak yakin boleh je pergi hospital untuk cek ctg. sebab masa mengandung anak pertama dulu saya ada rasa something off dekat perut. Mengeras tapi tak consistent dengan kerap pun tapi rasa lain dari lain. Tak sedap hati & pergi ke emergency walaupun memang tak rasa sakit langsung or turun tanda. Bila dr buat ctg. dr detect reading ada contraction atas 100. Masatu baru 8mons. So dianggap premature contraction. Terus kena dexa 2kali untuk kuatkan paruparu baby & dr try bagi ubat kurangkan/stopkan contraction setiap 2 jam ke 4jam? Lupa dah. Alhamdulillah contraction stop. & baby tak keluar prem. dia keluar minggu ke 37 nak masuk 38. Apa apa pun trust your instinct ya ibu.

Kne pantau dlu. Klu dlm sejam tu tiap 5 minit mengeras + discaj + sakit pinggang, pelvic..blhla kt hsptl.

2y ago

Sy pun mcmtu skrg ni tp dh 38w. selagi takde discaj/pecah air, hsptl suruh balik dlu. Pantau gerak bby sekali ya