Demam sakit

Hi ibu ibu mengandung, nak tanya kalau ibu ibu mengandung tengah demam, korang makan ubat apa ye? Sbb skrg sis tengah demam lepas tu nak makan ubat sebarangan takut effect baby🥺

10 Balas

sy pon baru baik demam 4hari. doc bagi paracetamol 500mg. 2biji skali makan 4x sehari. & yup mmg sy kna mkn 4x sehari sbb lepas 5jam mkn ubat badan sy akan panas balik. 2 hari berturut2 mkn ubat stiap 5jam, Alhamdulillah kebah pon. + air masak minum bnyak. ntuk selsema makan loratadine. itupon klau teruk. klau slsema sikit2 xperlu pon. sbb kita preggy ni klau boleh elakkan amek apa2 ubat. tp ntuk demam mmg kna usaha sembuh cepat sbb kesian dkt baby. sy smpai ke emergency haritu sbb baby mengeras. jantung baby laju so kna drip air 1 beg.

2y ago

sy pun dpt ubat yg sama .. paracetamol 500mg , loratadine dngan ubat cair kahak.. loratadine sy makan makin banjir hidung sy xley nk control..

Sy pun baru je baik demam. Tiba² je demam mengejut.. 2hari jgk la nk surut. Lps demam, cirit pulak. Sy mkn ubat selsema dulu sbb selsema teruk. Nk mkn panadol ke apa sy tanya doc dulu. Sbb mak sy pernah mengandung 4 bulan, dia terlupa lps tu telan panadol.. gugur.. Demam tinggi better p hospital, sama jgk ada risiko kat kita dan bayi.. semoga cpt sembuh

paracetamol (panadol biasa) tu boleh dimakan, tp kalau demam still xkebah, better pergi klinik/hospital.. sebab ibu mengandung demam panas boleh beri kesan pada baby jugak..

2y ago

panadol yg tulis panadol je, takde actifast ke, extra ke pape tambahan dekat hujung..

kalo sy prgi klnik je trus pstu ckp sy preg . dy akn bg ubt yg ssuai utk ibu preg makan and dos xtinggi sgt .. 2 kali prgi klnik baru oke sbb sy batuk lama disbbkan kovid.

Better consult dgn doctor ibu anak. Dia akan bg ubat yg dose rendah sbb kita bawa baby.

Paracetamol biasa boleh sis. 2 biji sekali mkn. Sy pun baru baik demam dan seleseme.

2y ago

Paracetamol yg ubat dia bulat ke atau yg panadol active fast tu sis?

Kalau sy haritu demam doc prescribed uphamol 500mg.. time tu pregnant 8w..

ubt nie sis. boleh kita mkn bila demam ms bunting.

jenis nie

pcm