Luahan

I just want to share something. Sebab tak tahu nak cerita kat siapa. Now pregnant for 38 weeks. From 52kg to 76kg rn. Badan mestilah makin besar. Tadi pergi mall dengan husband, nak cari barang setelah sekian lama. Dia pun nak cari seluar and saya nak berjalan sebab dah hujung hujung ni saya nak banyakkan berjalan. I can feel the vibes which is my husb malu nak jalan dengan saya. Idk either saya makin besar and gemuk ataupun saya dah tak bergaya macam dulu. Jalan takda pegang tangan walaupun saya jalan dah slow sekarang ni. Bila saya cakap kuat sikit, dia tak habis habis suruh saya cakap slow sikit, saya gelak macam biasa saya gelak sebelum ni dia dah tanya “kenapa gelak macam tu” lepastu dia ada cakap tadi masa nak amik saya lepas checkup ada roadblock before sampai kk and i ask him a simple question which is “ada kena tahan roadblock ke” saya tanya banyak kali bcs saya nak tahulah sebab dia tak jawab pun, kita nak berborak tapi dia dah suruh saya diam and dia cakap dia serabut dengar suara saya. Sumpah saya terasa dengan dia harini. And sampai kesudah saya diam, tak nak bercakap langsung dengan dia. Dulu okay je borak cakap kuat kuat semua, gelak kuat kuat, kami pun boleh dikira masuk air even depan orang ramai i meant takda nak cover malu ke if gelak kuat or cakap kuat apa semua. Saya sedih. Dia malu ke dengan saya sekarang sebab saya dah tak bergaya, dah tak cantik, dah tak kurus macam dulu? Kecil hati saya. Saya tak pernah expect pun dia akan layan saya macam ni.

15 Balas

Susah nak ungkap perkataan Sabar tu sbab hanya org yg lalui je faham kan.. Tapi dlm rumah tangga komunikasi penting, mungkin boleh try bincang problemnya. Suami2 pun kena ingat, pmpuan lain yg lawa badan macam papan lapis makeup tebal 4-5 inci tu, mereka bukanlah wanita yg sanggup usung zuriat anda 9bulan dgn mcm2 dugaan. Apa matlamat dlm masjid yg anda bina tu? Adakah kecantikan semata-mata? Cantik tu bukan pada rupa saja, jgn terpedaya dengan kecantikan rupa. Fikir susah senang pasangan anda sepanjang dengan anda. Biar je la dia mcam tu sis, klau ada org ketiga yg dah isi hati dia, lambat laun Allah swt tunjuk jugak. Bukan nak takutkan, cuma beringat awal ni nanti taklah kecewa sangat. Tunggu dan lihat je bab tu, doa banyak2. Semoga dipermudahkan urusan melahirkan nanti.

Tak faham lelaki ni sebenarnya. Suami sy pun macam tu laa bila jalan2. Penat nak kejar dia jalan laju2. Dah laa penat nak berjalan. Dia boleh jalan laju2. Kita jugak laa beria kejar dia, pegang tangan dia. Entah laa. Pastu kalau beli barang pun kalau boleh nak cepat2. Kita ni terkial2 amik barang cepat2. Haihh laa lelaki. Seronok kalau ada suami yg memang betul2 concern dgn isteri dia. Bukan tak bersyukur, ada je part2 yg dia concern cuma tidak laa terlalu concern. Macam kena hidup berdikari. Kena jaga diri sendiri je laa apa2 pun. Sabar la ye puan. Semua serba tak kena bila jadi isteri ni. Rasa macam banyak sangat kurangnya walaupun dah usaha sehabis mungkin 😅

Sama dgn sy.. 2 minggu lepas pergi lah beli barang2 baby.. Turun kereta sy jln sorg2.. Suami sy sibuk main fone dlm kereta.. Sy da masuk dlm mall dia bru keluar dari kereta.. Lepas tu bila sy dtg kt dia tanya barang2 ni ok ke x.. Dia ckp bli je lah.. Sy mampu diam dan tgk google je lah.. Kalau bab jln sy jln dpn dia jauh ke blkng sb sbuk main fone je.. X sempat nak cari barang lain da ajk balek.. Sy mlz nk stress2 sy balek je lah.. Last sekali sy ajk mama sy je ikut sy g teman beli barang baby.. Sy pun tak faham suami ni nak ape sebenar nye..malu ke ada isteri badan da gemok sb mengandung..

4y ago

Memang member2 dia yg da ad anak selalu ckp tgh syok2 tidur bini kau kejut soh buat susu anak.. Mybe dia terpengaruh lah tu.. Tapi sy ckp dgn laki sy kalau xnk kne bangun tgh mlm xyh khwn.. Xyh sibuk2 nk ad bini dan anak.. Dia diam je..

Sabar je lh sis....sy plk, suami asik nak bkepik je...ary ne kan raya dia ajak braya umah kawan dia....sy tanya kat suami x mlu ke bawa sy dgn perut mcm ne...dia blh jawap "knp nk malu sy bangga sbb dh bjaya buat awk mgandung mcm ne"....sy y segan sbb dgn perut besar mcm ne, pakai baju pun dh mcm x cukup kain, sbb dh ketat kat perut😭😭😭

Sy pn sme sis, sy pn risau jgk, sbb mse awl2 kawen hr tu, laki sy dh pesan jgn lps kawen x pndai nk jge body n penampilan diri.. Dia x suka bini dia mcm kg.com..sdngkan dia tu drpd kg jgk.. Nie sy tgh pregnant, kalulah sy berubah badan... Adakah dia akan cr prmpuan lain?

Kdg faktor hamil jgk.. sy dulu hamil no 2 pun gitu.. sy benci suami, dia pun x hiraukan sy.. pg hospital nk bersalin pun pergi sendiri.. tp pps bersalin alhamdulillah.. back to normal.. sabar ea sis . Dkt² bersalin ni, doakan yg baik² sudah k ..

Cuba tanya baik2 dengan husband, kenapa dia mcm tu. Kadang2 ada yg kita tersalah kata atau buat dia terasa. Dia taknak luahkan sbb takut bini terasa. Selalu amalkan minta maaf sebelum tidur. N jgn overthinking, ya. Fikir yg baik2 saja ☺️

hi sis.. sy sendiri pun x tahu knapa suami sis layan sis macam tu.. cuma bg sy, sis jangan overthinking atau buat andaian bimbang tak betul.. cuba sis tanya suami btl2.. tanya elok2.. cuba try dulu ok

Nanti bincang dgn husband. Mmg jiwa sensitif. Btw kita geng ! Berat naik byk gila 😂 . Takpa sabar je, hugs ❤️❤️ eh btw masa pantang, pantang kawkaw lps tu loose weight balik okay !

Saya rasa pbawakan budak la sis..sbb mmg ada taw suami jd cmtu... ad juga kes sy dgr pembawakan baby, laki bini gaduh smp nk cerai tp end up klua baby okay je.. jgn fkr sgt ok. m