Eat orange everyday.

Hi, i want to ask can i eat orange (sunkist) everyday ? My morning sickness is too bad. 5 minutes after eating everything is out. To avoid from vomit i take fruit. #9weeks ?

224 Balas

Sy start preggy till 7wk loya & munth², doc pesan kene pantang makan mcm pantang org gsatrik. Elak masam, pedas.. Klw loya sy amlkan air lemonade atau makan buat orange/epal merah ok sikit, then sy xboleh makan nasi but tukar karbo lain cth roti, biskut cicah ovaltine, minum susu kurma farmfresh dn consume jus mamariam. Yg penting kene isi perut sbb bila perut kosong dan angin thats y lagi rasa nak muntah. Alhamdulillah dah 9wk, xde loya cuma kdg letih if bnyk bjalan dan now kerap sakit gg but normal sbb kita kongsi calsium dgn bb, just bnykkn minum susu dan if skit lg boleh consume calsium. Vitamin sy amik asid folid & new obimin. Baru je scan bby, alhamdulillah doc ckp bby membesr normal, siap tunjuk otak, bdn dan kaki cinonetje. Ada heartbeat kelip².. Mgu dpn bru nak buka buku pink 😆 sy doakan smua mummy jg diri, pemakanan, dna paling penting sentiasa postive ye😍😍

1y ago

dr awal pregnant mmg da kena makan awk ..isla penting dan bagus

Assalamualaikum..kandungan sy da masuk 9 wks 4 hri, jumpa pakar puan hari ini sungguh sedih rasanya😣 siap scan tp xda bunyi denyutan jantung baby..instinct tu kuat mnyatakan masih ada sebab rs mengidam ni masih ada hgga trliur..dalam hati hnya mampu berdoa siapa kita utk menilai kuasa Allah. Mohon doakan kandungan saya agar dilindungi Allah SWT..sy hrp ada keajaiban.

1y ago

try p klinik lain pulak scan

saya skrg nasi pon x lalu.. tngok nasi pon nak termuntah risau kalau baby x dapat khasiat yg baik.. sekrg kandungan saya baru masuk minggu ke 9.. tapi kalau hadap meggi boleh pulak sya mkn tapi tu pon x bnyak la kadg tu pon keluar balik 😆 sya bnyak makan roti dan kadg tu mkn buah mcm epal merah ataw hijau kadg sya minum jus oren sungkis itu pon kalau rasa mual tu terok sgt laa.. sya kerap rasa lapar tapi x boleh nk makan apa kalau mkn mesti muntah balik 😌

2y ago

Ibu hamil boleh ke mkn delima dan buah oren? Kdg dia masam

mcm sy buat air epal asamboo,buag air asamboi ,tp mostly tetap jgk munth,tp ada skali tu suami belikn buah anggur,pear hijau, epal merah and ijau,sy mkn smue l kiranya sbb mabukn xslera mkn smue and munth je lebih,then sy mkn je dlm mggu tu sy perasn saya xmunth dh ,tp dlm mggu tu lAa but xdala mkn trus xmnth,so sy mkn laaaa and mkn,mmg xmnth sy prasan tp klo x mmg akan mnth,but smbil mkn buah tu ttp ambik air asamboi sejuk,then mggu yg xmnth tu sy prsan mybe sbb buah kot tp not sure buah apa laa yg buatkan xmnth tu,tp next after tu sy dh xmkn epal dgn pear tu just mkn epal and air asamboi kkdg ,tp mybe sbb mbuk dh slow down kot ,tp still ad lg munth2..

3y ago

so awak boleh laa try buah lain lg kcuali oren tu,mybe laaa anggur and pear hijau tu kot yg dpt kurgkn jgk mnth,mybe ,tgk atas bdn msg2 kot rasanya..trylaa..yela klo awk ambik oren kn mcm acidic sikit,klo perut kosong tu mcm xslesa prt,tp pear dgn anggur okla sikit,but trylaa ..heheheh sje je bg opinion kot bole bantu,heheheh, yela pear kenyg jgk mkn and anggur pn..tp anggur hitamlaa ..bkn hijau tau heehhe..

Sy gastrik teruk. Smpai kerongkong berdarah. 1minggu 1x pegi jumpa Doktor dr upt +ve 4w-8w dan lps tu sy dpt adapt keadaan sy, dpt manage diri sy supaya x stress dgn keadaan alahan ms prgnant. Tidur pun smbil duduk bralaskan bntal byk2 d belakang. Xdpt tidur mcm biasa sbb asid gaster naik ke kerongkong dan pedih ulu hati. Pg2 wjb muntah. Sy kemam ais 1jam 1x utk tidur y lena. Xdpt minum air kosong. Muntah. Xdpt minum air mns. Muntah. Papaya n watermelon sgt membantu. Buah oren xmmbantu utk gastritis sy. Lama alahan sy. Smpai 7-8bln.skrg pedih ulu hati lg. Kandungan nk masuk 9bulan.

3y ago

Anak 1st takde gastric ank 2nd ni sakit betol gastric.. Penat sgt.. Dah muntah pedih ulu hati pulak.. Nk tido x senang..

Orange rich with vitamin c, iron, zinc and folic acid. Eating oranges during pregnancy also can improve your immune function, strengthen ur baby brain development & provide benefits to ur skin tone. From what i know, consume orange during the first trimester of pregnancy is highly recommended for development of the brain of the foetus 👍🏻 till 9w pregnant i cant eat & smell anything (food included) only maggie the worst part im craving for the KUAH 😂 Lagi teruk 🤭

4y ago

Megi! Yessssssa! Yg kuah masam2 tu i lagi suka. Tomyam! Sedap tu xleh citer

alhamdulillah setakatni tiada morning sickness. baby 9 minggu. cuma mual2 biasa lepas makan kadang2.. betul ke kalau makan buah aje bby boleh besar? maksudnya cecah smpai 3.0kg.. lepastu saya ni jarang makan sayur... cuma makan telur hancur masak sambal dan buah seperti buah betik, buah lai , tembikai susu. adakah berkhasiat ? mohon pencerahan... sbb saya mmg xnak telan sayur langsung..

3y ago

betik yang dah masak ranum tu bole makan, .. jangan makan betik muda . tu yang tak bole.

Try to drink promegranate twice a day. Make it concentrated. I did have morning sickness but it wasnt so bad. Never vomit out food. Slightly dizzy only. But terrible temper😆. On top of that, i take honey once a day and mix it with milk at night with saffron. Feel much better and energetic. As well as eat few dates. But my first 3 months, i rejected chicken. And i always cook sour meals like masak asam, singgang and etc.

Sy muntah sampai perut btul2 kosong dan gastrik.bau org masak rasa nak pengsan bau sabun rasa stress sgt. Makan then sedawa rasa x sedap.. struggle sgt dari awal minggu.makan lah ape benda pun oren ka limau ke at last keluar smpai keluar kuning pahit..pi check dr cakap normal air cukup..🤢🤢🤢

1y ago

Sama dgn sy fav sabun sebelum pregg skng langsung x blh hidu pening n nak muntah. Skng mandi pakai carrie junior je 🤣🤣. Bau dapur pun x boleh hidu muntah n pening terus.

Yes it is good for your but sadly for me i cant take it everyday and i have to replace with other fruits that contains vit c. Sunkiss orange typically makes me diarrhoea and guess im allergic to other acidic food. Once i take similar food be it tom yam, tomato, pasta red sauce etc, i end up in and out of the toilet due to diarrhoea the whole day. But if you dont have any problem, keep on going !