Wajib report pregnancy dekat KK?

I pregnant 9 minggu. Actually dah start check check up since kandungan 6 minggu dekat hospital swasta. Tapi baru baru ni ada kawan bagitahu wajib kena report dekat KK about the pregnancy and 1st check up. Betul ke?

4 Balas

Tak.. Swasta pun boleh. Ikut kemampuan & convinience puan.. Nanti kalau nak bersalin kat Govt klinik, bawa jer buku pink swasta tu.. Mmg diterima

3y ago

Terima kasih atas informasi nya 🥰

Tak betul. Ada duit pergi la Mne pun ... btw hospital swasta tkkn sewenangnya tolak ke kerajaan klu dh followup kt dia dr mula ...

better checkup dekat kk jugak sebab in case kandungan ada masalah, hospital swasta akan tolak ke hospital kerajaan.

3y ago

Ini yang saya banyak dengar juga 😅

Ye betul. Sebolehnya pegi je check up dkt KK. Saya kk pegi, swasta pun pegi dari awal2 pregnant 😂