hypertention dan GDM

Hi.. i pregnant 4 weeks 3 days..tp doktor sah kan ada darah tinggi dan kencing manis. doakan i semoga kandungan i sihat dalam kandungan , fizikal dan mental ada tak bakal ibu @ ibu2 yg senasib mcm i? apa u guys buat yer?dr cara pemakanan..dll..

1 Balas

I ada GDM . Mkn brown rice & byk mkn sayur daun / hijau (bayam, sawi, bendi, lettuce) & buah2an spt buah pear hijau , kiwi , orange. Elakkn mkn papaya masak ranum. Atau xpyh mkn terus. 3rd trimester br mkn lh. Everyday i kena self test gula tu . Nak pantau sugar intake. My doc cakap bakal ibu yg ada GDM ni , by 38 weeks mesti nk kena bersalin . Klu xde tanda2, kena induce lh . Good side is bila control sugar intake bdn i xnaik sangat . Now tinggal tunggu nk kena induce , berat i naik xsmp 10kg. Baby pun nak dekat2 3kg da. Xpelh xsmp 3 kg , seng sikit kot nk kluar nnt. U cuma perlu control mkn je. Xpyh nk stress sgt. Mkn ubat dgn teratur&tenang kn diri . All the best .

5y ago

GDM i ni muncul during pregnancy. Luckily xperlu insulin . Tapi my doc bagi ubat metformin 500mg , to turunkn paras gula. Paras gula Paling tinggi pun 7.1 mmol/L . Tu pun sebab xtahan nk makan kuih muih. I sebat je. Then air kna rajin minum tau .