Chilled food/drinks

I pregnant 12 weeks, boleh tak makan ice cream atau minum milo/teh/ minuman ais.. Teringin sangat tapi takut nak makan

12 Balas

Ikut badan org. Kalau nk ikutkan masa mengandung ni makan je la apa2 yg nak selagi mknan tu tak memudaratkan mcm buat bdn panas ke (durian), makanan manis ni boleh je tp kontrol takut kena kncing manis. Kopi/teh stakat buat hilang rse teringin minum je la. Jgn kerap atau jgn bsama ubat nnti tak bkesan sgt ubat. Minuman ais pun minum je la. Panas kot cuaca skrg tambah dgn suhu bdn mmg naik tgh mgandung ni 😂 org kta jgn minum ais takut bby besar, tp takde pun. Apa2 pun tgk pd badan. Sy dlu preg ank 1st tiap hari milo. Tu je mmpu telan. Ank 2nd ni minum milo muntah2 pulak.

Mcm saya sis dri 10 week pagi2 asyik minum milo ice je.. Kdg2 tu tfkr juga blh ke minun ais.. Tpi tekak tu cri ais je.. 😖 Sampai la skrg setiap pagi saya minum milo ice 18 week ni.. So far alhamdulillah ok. Tpi ikut bdn ssorg juga kan..

Dulu before tau i pregnant i hentam je makan semua. But bila tau pregnant. I minum ice, rasa macam keras pulak perut. So i stop. Sbb rasa tak selesa. I prefer air kosong or air suam. Tea/coffee/milo mmg i stop jugak.

Sy haritu ada mkn ais krim dan minuman berais. Just take in a moderate quantity. Lgpn bkn hari2 minum kan.. 😉 Teh dan kopi je x ambil. Milo boleh je..

Husband x bg mkn ice cream. Tp kalau sy nak, dia bagi. Tp sesudu kecil je. Ok la asalkan dapat rasa. 😆

But y xleh makan?bila teringin tu bkn nk mkn byk2 pn..once in a while ja..

I completely avoid tea(any kind of tea). Sometimes drink milo if really craving for it.

5y ago

Thanks yaa ☺

I think..as long as tak allergic. And tak mkn too much. Should be ok.

I would just take a lick and give the rest to my husband hahahaha

5y ago

haha.. sweet

mungkin boleh sis..tapi jgn selalu la..