i need help

hi. i need an advice. i am a mother of two years old child. she had a speech delay and i have tried almost all the time to teach her to say her words. she can say mama, baba, no, but not at the right time. she didnt call me mama. but she can say mama. she understand command. but she cant speak. she only know how to babbles. sometime, my patience can be really low and i would cry as i dont have no one to express my frustration. maybe i put too high expectation on my child. i scratch and hit myself to express my frustration. sometime my hand and my voice would extremely shake whenever i have this "meltdown". i lived alone with her. my husband is working and only came home at night. am i too tired or i am just too over to act. please anyone i need advice. i wanted to help myself so that i can help my child improve her speech.

1 Balas

hye puan salam sejahtera.. moga puan dalam keadaan yg ok dan sht2 selalu... di sini saya nak share pengalamn sy.. harap sedikit sebanyak dpt mmbntu puan utk try ajar anak belajar brckp...mcm sy pn sy mmpunyai anak berumur 2 tahun...kalau ikutkn misi kata dia mungkin speech delay...nk2 dia pnh d lahirkan prem...tapi sy still try n try dgn suami sy utk pstikan dia blh sebut lebih dr 1 perkataann.....dari pengalaman saya apa yg sy buat untuk rangsangkan anak untuk bercakap adalah 1-dengan cara saya ajak anak berborak..walaupun macam kadang2 dia ignore je apa kita ckp..tp dia akan dgr...saya akan guna ayat yg berulang..sy tanya dia 2-kakak awak nak makan?? 3-kakak awak nak air?? 4-mak masak untuk kakak cookies harini mmmesti kakak suka.. nanti dia akan senyum... 5-kemudian masa kita tengah masak ke..tengok tv ke.kalau ada gambar puan dan suami serta anak..puan tnjuk pd anak...kmudian ..kita sebut perkataan perkataan macam ni mak... ni ayah... ni awak pstu bagitau nama dia siapa...then sebut nama saya ......bila anak dpt sebut perkataan je..kita cakap..yeayyy... kakak pandai la... kita puji dia .nnti dia bersemangat nk blajar menyebut .kmdian kita bg dia hug n kiss dkt pp lepas dia berjaya sebut.... selain daripada itu... 6-puan try rangsangkan anak dgn flash kad ..kemudian sebut setiap apa ada pd gambar flash kad..mmg amik ms nk ajar dan bg mereka faham .. 7-kmdian stiap kali anak nak mintak apa2 pd kita..kita tanya..ok kakak nak apa?? kakak tunjuk..kmdian dia akan tunjuk apa dia nak..kita sebut ini buah.... buah... b.u.a.h ... buah .. masa bagi anak buah tersebut kita kata terima kasih kakak...mak sayang kakak...bila kita selalu sebut dia lama2 akan sebut cih ..means terima kasih..apa sy lihat dr prkembangan anak sy skrng dia akan sebut apa kita sebut dgn ambil part ayat hujung2 shj...tu pn dh kira ok tuk prgress anak..sbb dia faham apa kita nk sampaikan... mommy jgn la stress2 smpai cederakan dri..tak baik tw..xelok tuk keshtn mommy...mommy kena bersmgt stiap hari...nnti mommy yg sakit...sy kdg2 sy msj husben n share apa ank lakukan di rumah..jd kita xkn stress sorg2 handle anak ..jika puan rs stress puan luahkn pd suami k...jgn cederakan dri puan... sy pn awal dlu pn mcm frust n risau..tp sy try pelbagaikan cara utk rangsangkan anak utk brcakap... ms bermain dgn anak pn blh rnsngkn minda nya.(.mcm ajak dia berlari .kita sebut..lari..lari..lari .nnti bila dia main dia akan sebut lari..lari .tp anak sy nye vrsion .layi.layi..means dia tw prbuatan yg dia lakukn ketika itu) 8-saya belikan warna pensil..kmudian ajak dia mewarna bersama .ms mewarna kita ajak dia berbual... 9-selain dari tu saya bg anak tengok utube..sy on utube kids... jika guna hp..dkt hp kalau guna utube kids kita blh limitkn timing tuk bg anak lihat hp ..saya bagi anak tengok cerita kartun yg dia suka..ms dia baby dia suka tgk 10-omar hana.. kmdian...dia akan buat apa omar n hana buat..mcm tolong mama dia kemas ..n etc.. lepas tu anak bljr tgk 11- cerita upin ipin pula... upin ipin stiap kali sblum start akan ada intro dia say "hiii" smbil melambai..bila anak selalu tgk dia akan mula belajar utk melambai dan say hii... bila sy dpt tahu anak dh start faham sikit2.. dh start mcm sebut apa dia lihat secara visual .jd saya tahu rupanya anak sy prlukan ransangan dari visual apa yg dia lihat .selepas kartun upin ipin..dia akan tgk 12-cocomelon... then try bg tgk 13-chuchu tv ke channel cmtula nama kartun tu.. dkt chuchu ni dia akan ajar anak mcmne nak sebut A..B dan sebagainya..puan blh try tgk dkt utube nnti apa yg sy senaraikan ni..bila anak tgk smua rancngn berulang2 kali dia auto akan bljr smuanya dlm ms yg sm .anak sy pn br pndai lagu head shoulder knee n toes...dia akn sebut hujung2 ayat..tp jika dia dh dpt sebut hujung2 ayat dan lagu yg dia humming pn tu dh kira progress dan pencapaian trbaik tuk anak.. misi kata jnji kita try tiap2 hari do da same things until anak tahu mcmne nk sebut.skrng dia upgrade plih tuk tgk 14- cerita super jojo pula also 15 didi n friends now dia dah pndai bergurau pnggil ayah dia daddy... then mcm sy dia kejap pggl mak..kdg2 ibu..kdg2 mama..kdg2 mummy depend pd mood dia... sbb stiap kartun dia tgk akan pggl mak nya dalam perkataan berbeza..tu pn dh ok bila ank dpt sebut... bila anak start brckp bhasa dia pn kita layan je..even tak faham..tp kita buat2 faham..dan kita terjemahkan dlm bhsa kita faham kmdian brckp dgn dia..oh kakak nak ni ke..alaa...br mak faham..mak ingtkn kakak nak apa...jd bila kita buat mcmni selalu. lm2 anak akan try bercakap.. alhamdulillah ank saya dh pndai cakap nak air.. nak suruh ayah dia bli kan ais krim pn dia dh pndai juga...dia akan kata daddy nk kim leh? kmudian kita btlkn ayat dia..kakak kena ckp mcmni.. ayahh nak ais krim boleh.. bila bgi dia apa2 brg pn kita sebut apa nama brg yg kita bagi..lm2 nnti bila selalu sebut anak akan try tnjuk suruh kita ajar menyebut... puan kena try juga mntk ayah nya ajar anak brckp bila free n cuti wikend ke tuk spend time dgn anak..ajar sm2..😉✌🏻 .sbb kadang2 a need both side to teach her or him how to speak n learn bout something...u just keep update to ur husband to release ur stress...then u need to tell ur husband that u ok or not to handle the bby... anyway take care mommy harap apa sharekan ni dapat membantu puan...have a good day..😉✌🏻