7 week pregnant

I 7 week pregnant..can eat KFC cheesy wedges?!

56 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

makan utk lepas teringin je..jgn hari² pulak..hehe..banyak kn makan buah..try n error..tembikai ke,jambu ke,anggur ke,kiwi ke..whatever semua kena try n error..makan sikit²..bukan mkn terus nak kenyang..makan nasi + lauk sayo+lauk ayam/ikan..then mesti akhirkn dgn buah..lapar,cari kudap² mcm kacang/biskut/roti/buah.. ni pengalaman sy masa awal pregnant ritu..berat turun banyak..sb muntah² tu..tp tahan n sabar,Insha'Allah okey..air minum sikit² tp kerap..good luck mommy² 💪💪💪💪

Baca lagi

Sy pn 7weeks, ank ke2, tp kli ni teruk rasenye.. Sebb cepat rase nk muntah.. Lps tu perut x selase kt ulu hati tu.. Kdg2 sy sapu minyak angin sket kt atas ulu hati tu.. Mcm bnyk angin agknye, xpe kan klu sape2 Minyak angin sikit2, ke ade cara lain nk hilang kan rase x selesa mcm nk muntah tu?? .. Ad x mcm sy 🥺 sbb ms bby first xde rase cmni lgsg pn..

Baca lagi
2d ago

sama CM sy yg Kedua ni alahan nye truk sgt..badan pun lesu je..yg first x MCM ni

saya dh pregnant 7week...badan lemah sbb makan apa2 semua muntah balik...🥺ini baby pertama...ada tak sesiapa boleh bagi tahu apa perlu saya makan untuk bagi tenaga?

2d ago

kurma, buah tin, apricot, kiwi pun boleh. apa2 yang boleh makan

Try jus delima. Try sikit dulu. Dengan saya, alhamdulillah rasa loya, mual or pedih ulu hati hilang 😁 till sekarang pun saya still amal, 9w dah usia kandungan. tp dah minum segelas jer klao tak sblm nie mmg sebotol standby jer dlm beg, minum sikit² tiap kalo rasa loya or pedih ulu hati. InsyaAllah, tp try sikit jer dulu tau.

Baca lagi

I'm also 7w but this is my 1st pregnancy after waiting for 13 years & I'm 43 😅 tak tau nak react macam mana coz kalo buat jer mcm biasa then takut ada risiko gugur coz saya dah 3 kali gugur 😓 kalo lemah lembut dah nampak saya mcm ngada², lembik 😔 dah ada jer yg menyebut naper tua² baru nak ngandung 😭 I'm stress.

Baca lagi
6d ago

Thanks dear 🥰 dah masuk 9w. Alhamdulillah, doktor kata everything OK 😁

Saya pun 7minggu harini. Anak kedua. 7 minggu dah start tak selera makan & nak muntah. Paling teruk bila waktu malam. Siang ok.. saya akan cuba jugak makan nasi skit, makan kurma, mkn tembikai utk kurangkan rasa nak muntah. Tembikai sejuk2 memang melegakan. 😄 Ambil yg manis2.. mungkin kawan2 lain boleh cuba. 😊

Baca lagi

Hai sy nak tanya , sy 7weeks ini anak pertama. Selepas 5 tahun , normal ke sakit perut bahagian kiri cramp dtg & pergi. Risau sy. Tolong sy pls:( sy fikir mcm mcm dah. Sbb sy dh termakan minyak ikan . Tak tahu farmasi yang syor kan

2d ago

sama. diiringi spotting selang 2 3 hari. :'l doakan ada rezeki

saya dari 1st tahu pregnant hingga minggu ke 7...xda muntah sangat..mmg xda langsong..kalau perut kosong je selalu rasa mual...amal..jus mamariam yg botol merah...buah oren atau pisang...banyak makn sayur n kacang2...makj kerap jgn sampai perut kosong....

assalamualaikum.. Sy dah 7weeks juga. Tapi tak nak pegi klinik lagi. sebab hb darah sy mmg tak cantik.selalu pregnt hb bawah 10. nak tanya, mommies semua dah start makan folic asid ke?

3d ago

Saya beli ibrete folic dlm tu semua lengkap.. HB pun jd elok ja 11.9 lepas mkn..

Hai semua, sy 7weeks selera makin bertambah tambah mcm mana tu 🤣 risau over weight ja ni 🥺 doakan selera sy berkekalan ya 😘 tq semua!

2mo ago

Sy pun 7 minggu..perut asyik lapar je..mual2 langsung x de..biasa je..hrp jgn la naik byk berat..sbb 1 st pregnant memang berat naik mendadak..yg nie 2nd..