pantang

Hye...nk ty mummy² smua brpantang brape ari?da boring...rasa lma sngt nk hbskn tempoh pntang ni...sy brpntang ari ke 29 arini n brsalin czer...

23 Balas

Ikut diri kita,sy dua2 czer,pantang makan tu ye juga tp msuk hari ke 40 sy dh stat makan ayam kg,tk larat makan ikan haruan hidup hari2,byk makan buah sunkist bg luka dalaman sembuh,saya tk bengkung,tak bertungku sbb bila letak tungku kt pinggang belakang pun dh rs sakit kt tpt czer,yg penting ms pantang jgn stress...yg penting mental kena jaga...kalau tdk yg tu yg akan buat kita bermasalah di kemudian hari

Sy pantang 3minggu je..tu pun sebab mak dtg tlg jaga n mandi baby..lps mak balik kita pun da rsa sihat xde da nk bengkung2 tungku2 ni..🤭🤭lagipun baby xde kuning lgsg lps lahir..3x g cek selang 2 hari tp mmg xde kuning tu yg mak pun balik awal..makan pun sy makan mcm biasa je tp xminum air sejuk je la..sbb xprgnt pn xminat air sejuk..

5y ago

Xde tips pun maybe bernasib baik je..cuma dulu sy pjj ngan suami smpai 5bln lbh..housemate rajin buat susu badam ngan kurma ngan oat(menu org nak diet la katanya sbb nk kawen) kita tumpang sekaki sebab sedap 😋 je..lain2 xde mkn apa..mkn je apa nak tp bpada..tu je la..ngan rjin minum air kelapa yg pure je dulu dr awl prgnt..pas housemate kawin, dia stay ngan suami dia, suami kita plak dpt tukar, so ddk kat rmh yg sma. Dimanjakannya kita tgh2 mlm mkn burger mcD la capati mamakla..bila bsalin risau jga sbb org kata baby akan kna kuning. Msa misi dtg rumah, time tu da 3 hri bsalin, dia suh jga bwa baby g cek klinik..amik drh mula2 7.5 ikutkan bacaan tu rndah sgt la..pas 2 hr dtg lg da 6.4 lps dua hri dtg lagi tggl 4 so doc kata discaj la xpayah dtg cek da..baby pn susu badan smpai la skrg da 11 bln xcampur fm lg.. Tp jgn la ikut mkn yg xsihat cam saya tu ye..

Sy nasihatkan sis pantang betul2 ye....Haritu ade terbace psl isteri meninggal sorg2 kt umah ...Suami kije bwk lori...bila suami blik,Rumah gelap , tgk isteri da xbernyawa dgn mulut berbuih...si Baby mnagis smpai xde suare...Si kakak masih mnyusu bdan jgk...si kakak hisap susu ibu lg wlau pun ibu da mninggal...

5y ago

ye...Arwah seorg cikgu

If u czer . Baik pantang lama sikit . Sis cuba tgk video ibu2 y xpantang cukup . Luka dluar mmg nampak baik . Tp d dlm masi nmpk baru . Ada ibu y tak ckup pantang luka czer bnanah , b'air . Jaga baik2 tau sis . Utk kesihatan bpanjangan tak apa boring lama sikit kat rumah tu hehe

saya bersalin normal alhamdulillah saya tak berpantang pun hahahaha. balik balik dari hospital saya terus p beli buaian bayi dan beberapa benda yg kurang wkwkwkwk. walaupun ada mak bapa dan suami saya nak saya juga yg membeli sebab rasa seronok je.

5y ago

X pe la sbb normal dliver...mcm sy ni x leh nk gerak kuat² sbb czer...trpksa la ikt brpantang...

Pantang mkn n keluar rumah 44hari.pantang bersama 100hari🤭.. Kena jaga betul2 waktu berpantang sbb yg hjg 44hari tu pon bole jadi bentan. Nanti kena pantang semula cam hari 1st kalau x jaga.

5y ago

Tq info yg sngt brguna....

kalau bersalin normal pantang sekurang kurangnya 44 hari . kalau czer 100 hari 🤗. jangan langgar pantang ye sis takut kene bentan . take caree .

Sy pn czer. Now hari ke 45. Xtau la pantang dari segi apa yg sis maksudkan.sy rasa macam x pantang je..xde tungku. Urut. Bengkung semua.hahahaha.

5y ago

kita sama...tkda tungku bengkung...urut pun pas anak dh umur 3 bln huhu

Sy pn cezer, tp sy pntang lame skit sbb takut luke belah dlm tu x baik lgi. Yg dlm kite x nmpk, just extra cautious jela. 😀

Saya pantang 100 hari masa bersalin czer haritu. Jangan rasa boring-boring sis. Ketika berpantang kena jaga betul-betul ya :)