Minta Pendapat

Hyee Semua Nak Tanya , Hari Itu Saya Pergi Scan Kandungan . Ikot Kan Last Period Saya SepatutNya Dah 8minggu 1Hari Tapi Bila Pergi Scan Kandungan Baru 6minggu 4hari ????

12 Balas

Sme la.. Artu mcm tu jgk.. Pegi checkup mcm bese kt kinik.. Every 2weeks elok je nurse ikot usia kdungan refer buku, alih² ade hri tu dy blh buat lewat 4hri.. So due pn lari jdinye.. Kt EDD dy letak lain.. I sempat betulkan dy, tp dy bt x tau.. Xtau la mane dtgnye dy amek ukuran usia kdungan tu.. Pstu next appointment cek ng nurse lain plk dy nk ikot edd nurse yg silap tu.. Tp i ckp every 2weeks msuk hri rabu kdungan i akn jdi 6hri.. Bkn 2hri.. Then dy cek.. Bru la dy ckp aah.. Btol ckp awk... Kenape nurse tulis mcm ni.. Emmmmmm the moral of story.. Dorang pn mnusia.. Ade ksilapan jgk.. Jdi xslh pbetulkan mereka

5y ago

Aah betul sis , sy pun rasa pelik lah jugaa tpi btul juga mna yg x btul tu kita kne tgur juga kn . tpi sbb sy downlod pregnacy+ so jdi lain lpas tu sy btul kan ikot dua date baru btul 6minggu

Mas pon sama bergantung due date ikut scan je.. sebab tak ingat bila last period😅.. period kami tak teratur..tahu2 lekat no. 4 alhamdullilah.. dah 4bulan dah kandungan kami😊😊😊

5y ago

Alhamdulilah sis , sy ni period mmg x teratur tpi alhamdulillah rezeki first baby so sy xde pengalaman x thu pepe hehehe .

normal sis.. sy pon lebih kurang mcmtu.. klau scan klinik luar, ukuran baby bru 16 minggu. tp kk ikut tarikh first last period, so jd 18 minggu. 2 minggu beza

5y ago

Ykee sis tulaa , sy beza seminggu tpi org kata ikot perkmbangan baby tpi period tu ttap ada sma juga lah mcm tu .

Logikla sis.. Kalau ikut kitar haid, around 2w lps haid hari subur & kemungkinan lekat... Cuma kiraan edd dikira dari 1st day of period

5y ago

Tulaa sy pun pelik sbb x thu kn first baby xde pengalaman lgi hehe .

Sama. P swasta ckp 5 weeks pdahal dh 6 weeks. P pakar baru ni 2 bulan scan dh 2bulan 2 hari, jantung pun dh ada laju je.. Hehehe

5y ago

Haa itu lah , sy punya dh 8minggu spatutNya tpi cek baru 6minggu so rasa jadi pelik lah 😅 . nnti nk pg cek kk plak

Sama la dgn sy. Klu ikut kan tarikh period sy 15 minggu ++ tp ikut baby sy bru 11mggu sb tempoh last period sy selama sbulan.

3y ago

kiraaan kita pregnant , dri first day period atau last day period ye sis ? maaf saya firstime

Kadang kala kita perlu ikut tarikh scan sebab itu yg lebih tepat berbanding tekaan kita

5y ago

Aah btul juga , org kata scan lgi tepat dripda kitaa kira .

Due date biasa dr ikut scan.sbb sometime ovulation kdg2 cepat,kdg2 lmbt.

5y ago

Yaa..biasa dr explain mcm tu dgn our pt.even sy sendri pun baby kecik 2 week jika ikut last period.so,dr mmg akan ikut scan.

takpe . awk minum susu n vit . insha'Allah baby membesar sihat

5y ago

haa tp kalau awk takde kencing manis try anmum . baby mmg akn besar

Scan lbh tepat...lbh2 lagi kalau period x t'atur..

5y ago

Tula sis btw caya scan lah kn . tq sis