Tekanan Darah

Hye tiba2 nurse mintak saya cek bp seminggu dua kali.. first pregnancy xpernah pula.. normal ke tekanan darah dalam gambar ni.. ni second pregnancy..

Tekanan Darah
16 Balas

tinggi sikit sis.kalau nurse doc ckp mcmtu sila alert je jaga dan jgn tidak endahkan temujnji.saya juga seminggu 2 kali kena chek walaupn drh sya ok.sbb preg pertama dan ke 2 sy ada tinggi drh masa pertengahan kandungan.bahaya kalau xpeduli.sbb ada kes sama kk sya chek.bby meninggal sbb c mak xpeduli chekup psl drh stiap minggu.last2 bby kena dilhirkan masa 6bln.600g.bby meninggal.

sye pon sma kne repeat bp kt klinik 2hr skli..tekanan drh 110/90..nadi pon tinggi 109.. doc check jntg sye oke je..doc ckp mgkin brdebar jd naik drh..mmg time mai klinik nk jmpe doc mmg ad bdebar..huhu..dh cuba relax tp cmtu jgk la..time repat bp oke plk 110/80..huhu..

Sis borderline.. dan ada yg lebih pun.. risiko tekanan darah tinggi blh bw kepada pre eclamsia.. bahaya sis.. cek je la kalau dh kk minta mcm tu.. nadi sis pun tinggi sikit tu. Bykkan rehat ya..

atas bwh bacaan tinggi sis,cuba try mix chia seed dlm minuman,sangat membantu bg sy,sbb sy ada hpt dr sebelum pregnant lg,time pregnant ni normal saja x pernah tinggi,dan cuba relax jangan nervous time check bp

2y ago

sy minum tiap hari,cmpur dgn air 2 liter,3 sudu besar chia seed,minum tu je sharian,kena kurangkn makanan masin juga la,bp sy dah normal dn dah x mkan ubat,dktor sendiri yg stop kn ubat sbb bp sy jadi rendah pula bila mkn ubat tu

tinggi sikit tu mommy..sy pon sama..kali ni masuk 3rd trimester kena ulang 2x seminggu sbb nadi tinggi..bp pon naik sikit dr bacaan biasa..doktor nasihatkan bykkan rehat & minum air putih banyak2

As a nurse i’ll say ade tinggi skit sis. Normal 120/60… lagi2 diastolic (bacaan bawah tu) ade tinggi.. masa check nervous ke? Berdebar ke? Sbab nadi pun ada tinggi skit.

2y ago

Sepanjang masa rasa berdebar bila buat apa2.. waktu check bp pun duduk jee tak ada buat apa2.. tapi terasa laju je.. xtahu kenapa

Sy pun kena mcm sis.. 13/7 , 15/7, 18/7 dgn 19/7 ni 4 kali dalam seminggu. Tp bacaan sy rendah tak lebih 100 so sy low BP . Bacaan sis tinggi 130 ke atas tu high BP.

Bacaan terlebih dari normal sis. Saya sertakan gambar ni untuk rujukan sis. Sis jgn stress2 tau banyakkan rehat

sy pun kena hritu sis cuma kena kawal sikit la pemakanan tu semua. .mcm sy kena hritu sbb berat over 1.5 kg. .

Saya hari tu kena juga cek bp sbb berat naik 1kg 😅 tp lepas tu maintain berat n stop cek bp biweekly