HB LOW TERUK

hye semua mummy....sy alami hb low..hb sy 10..skrg sy amalkan zincofer dengan jus delima...harap2 nye naek la hb sy...risau...nurse bg msa 2 mggu utk repeat ambk sy punya hb...ada tak yang hb low mcm sy...??

42 Balas

hii, saya pon low hb. paling low 10.2. tapi actually ada lagi ramai yg low cam 9 lebih cemtu. insyaAllah kalau consistent makan ubat and makan buah delima, kerang akan naik. dia turun sebab tak consistently makan ubat. and seeloknya makan ubat dengan jus oren sunquick tu

Hi mmy. Saya xdak masalah hb. Tapi hb saya turun dari 13.7 kepada 11.2. Saya iktihar minum gulsan ni. Alhamdulillah Allah sesuaikan dgn diri saya. Hb daripada 11.2 naik semula ke 13.2 selepas 2 minggu.

9mo ago

awak minum gulsan ni skli dengan ubat kk bgi ke ...

hb sye 7 je wak . tupun sbenarnya 6.5 tp ambik darah sekali lg jdi 7 . bnykkan makan kacang kuda and jambu batu . klau makan protein yang boleh naikkan hb darah jarakkan dgn pemakann or air susu selama 2 jam sebelum or selepas

sis boleh try juice jambu batu yg marigold tu. sy pun hb low, tapi dh kembali ke paras normal 12.3. saya amal yg tu je. lepastu boleh amal jugak minum susu kurma. tapi kalau ada sangkut gbs tu elak2 jugak la mnum yg manis2 tu.

sama macam saya. HB low 10.6 je.. doktor suruh makan zincofer dengan air masam masam macam delima/sunquick. Tapi saya tak boleh, nanti muntah semula. Kena minum dengan air kosong baru tak muntah. Sedihhhh

sy anak anak pertama dan kdua mmg hb low , tp sy mkn bnyk sayuran hijau.. dgn bantuan ubat beli sndiri kt farmasi nama ubat tu eberet. tak mahal pn rm20++ kt pmg kalau member..ubt yg klinik smua x ngam dgn sy

9mo ago

kacang kuda saya makan juga selalu, sebab memang suka. tapi turun juga Hb haritu 🥲

sy alhamdulillah sejak awl pregnant hb okey.. cuma amalkan susu Rizqi.. tpi ada sebulan 2 terskip hb jdi drop.. tpi bacaan ngam2.. sejak tu terus konsisten blik minum.. hb cntik je.. boleh la try

jangan risau. bukan awak seorang. mostly semua ibu hamil mengalami masalah HB low. saya sendiri masa both pregnancy mengalami. pernah drop sampai 8.6. mcm sy ada talasemia trait. jadi HB mmg akan low

9mo ago

Hi awak ada thalasemia kan? Masa bersalin ada transfer blood ke? Sbb saya ada beta thalasemia 😢

Sy hb low waktu usia kandungan 36w. Sy banyak makan ulam ulaman . Alhamdulillah naik hb sy . Boleh cuba sis . Nk drip tu sakit jugak 🤧 sy hampir nk kena drip utk kali ke2. Nasib hb naik dlu 😓

9mo ago

ye sis insyallah....sy akn guna petua sis...

sy Time prgant aryto hb low jugak . beberapa kali tukar ubt tp still tak jalan tk naik ii ..last ii da nak dekat due sy Kene msok ubat yg Kaler hitam to .. alhamdulillah naik cantik 12