tambah susu formula

Hye semua.. bayi sy sekrg da berumur 8m++..mula aktif memanjat sofa,belajar bertatih,bljr bdri sdri... Skrg byi fully breastfeeding dan makan solid food...tp kebelakangan ni,sy liht baby sy mcm kekurgn bert badan...dan sy rasa susu sy tak mengcukupi untuk tumbesaran baby ..boleh tak saya bg dia susu formula ?? Tapi dalam msa yg sma sy msih kekalkan breastfeeding.??

5 Balas

Sayangggg nyaa. Sys cuba la ambil innate. Dia minuman natural. Sy tgk feedback dia elok. Dpt bnyk dan pekat susu so that bby kenyang dan puas. Kalau tak menjadi, terpaksa la campur. Cuba cr jalan dulu. Sy beli dr ig/fb @innate.kualalumpur

Boleh ja sis.. dri kau juga tu.. tidak payah la dgr cakap org lain ..kenpa bagi fm..kenapa tidak bgi breastmilk. Jgn kasi stress diri sndri. Cuba bagi fm, kalau dia ok teruskan. Atau sis boleh pgi jmpa paediatrician untuk mnta pendapat

Kalau dah mula makan, sis perlu fokus pd pemakanan bayi utk naikkan berat. Lepas 6 bulan, susu dah tak sepatutnya jd makanan utama. Suus dah jd sampingan je. Kena check pemakanan bayi, dapat nutrisi yang sepatutnya.

Dekt chart prkmbngn baby mcmn sis?? Kalau perkmbngn norml, selari dgn usiaxde mslh. Baby makin aktif, susu pun ikut kehendak dh. Yg pnting mkn complete

Sis cuba tanya nurse masa check up nanti. Kalau betul2 berat x seimbang dgn ketinggian baru buat keputusan. Tapi kalau sudah campur susu